Олика: символіка давніх гербів

06 Лютого 2017, 14:00
4284

Давнє волинське місто Олика що далі, то більше фігурує в сучасній інформаційній сфері. То про нього фільм знімуть, то цінні артефакти минулого у підземеллях віднайдуть. Правда, любителі давнини і неліниві туристи про Олику знали завжди. Це місце притягує різних мандрівників і майже щодня тут лунають звуки їхніх цифрових «камер-обскур».

Олика є «жирним» пунктом з великим туристичним потенціалом. Це місто чи не найдовше на Волині зберігало давній самоврядний устрій, яким керував магістрат. Як пише дослідниця Оксана Карліна, олицьку ратушу закрили тільки в 1861 році. Про це повідомляють Хроніки Любарта.

Перша згадка про Олику походить з Іпатіївського літопису. Є кілька версій походження назви.

Важливий час в історії містечка – перша половина XVI століття, відколи приблизно на 400 років ним заволоділи Радзивілли. То був великий найбагатший рід Великого князівства Литовського, володіння якого розкинулися в різних куточках князівства, а потім і Речі Посполитої.

У 1564 році Олика отримала Магдебурзьке право. Ратуша, будівля головного самоврядного органу, існувала аж до другої половини ХІХ століття, коли згоріла і була розібрана.

За даними українського геральдиста Андрія Гречила, з середини XVI століття Олика мала такий герб: два мисливські ріжки на срібному полі. Один направлений вгору, інший – донизу.

 


 

Інший варіант олицького гербу з символікою Радзівіллів подає дослідник Володимир Панченко. На золотому полі  – чорний одноголовий орел, на грудях якого щит, який складається з чотирьох частин. В першій частині – три чорні ріжки на срібному полі, у другій – на лазуровому полі срібна підкова, на третьому – дві риби, на четвертому – шестикутна зоря з місяцем.

 


 

Панченко опублікував і відомості з роботи білоруського дослідника Анатолія Тітова.

«Сучасний білоруський дослідник А. Цітов опублікував віднайдений ним зразок печатки Олики кінця XVI ст. з такою символікою: у першій половині розколеного щита - коронований орел, у другій - три мисливські сурми. Обидві емблеми є елементами відомого з XVI ст. родового герба князів Радзивіллів (на золотому щиті - чорний одноголовий орел, увінчаний князівською короною; на його грудях - герб "Тромби", тобто срібний щиток із трьома чорними сурмами); як свідчать старі ілюстрації, зображення "радзивіллівського орла" прикрашало головну браму відомого Олицького замку», – писав Володимир Панченко у журналі "Науковий світ" у 2007 році.

 


 

 

Сучасного затвердженого герба Олика не має.

Автор: Олександр КОТИС

Також читайте:

Олика: безвісти зник 22-річний Володимир Бова

Олика: злодій викрав 3 газові конвектори та речі домашнього вжитку

Про Олику планують провести міжнародну наукову конференцію

Унікальні срібні портрети Радзівіллів з Олики презентували в Луцьку

Онуки Радзівіллів не залишили нащадків. Частина 2

Олицькі свояки Кенеді. ЧАСТИНА 1

Короткометражний фільм про давню Олику

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024