«Цуманська пуща» радить 10 кращих книг про подорожі

25 Лютого 2017, 09:00
2136 Джерело: https://www.facebook.com/npptsuman/photos/a.2019933718231057.1073741828.2019761954914900/2221237604767333/?type=3&theater;

У списку є книги, які можуть надихнути на подорож або ж стати у нагоді вже досвідченому туристу.

Цей список опублікував Ківерцівський національний природний парк "Цуманська пуща" на своїй сторінці у Facebook.

Тут є і культова книга епохи бітників і хіпі, й історія наймолодшої мореплавки світу, й розповідь, заснована на реальних подіях, яка знайшла своє втілення ще й у фільмі й спричинила масове паломництво в Аляску.

Тож уважно перечитайте список, вибирайте, що до душі та мерщій беріть чтиво у подорож або ж читайте за чашкою ароматного напою,уявивши, що ви подорожуєте разом з героями.

1. Грегорі Девід Робертс «Шантарам»

Вичерпний роман про Індію! Більш ніж 800 сторінок книги присвячені пригодам злочинця в одній з найбільш контрастних, суперечливих і загадкових країн світу. Любителів сходу потішить детальний опис індійських нетрів і розкішних палаців, божевільних переповнених потягів, глухих сіл і галасливих мегаполісів ... Від першої до останньої сторінки книга просякнута щирою любов'ю автора до Індії, якою можуть заразитися навіть ті, хто до прочитання «Шантарама» жодного разу не цікавився цією країною.

2. Джек Керуак «В дорозі»

Культова книга в епоху бітників і хіпі. Сал Парадайз і Дін Моріарті - герої книги, всією душею стоять за кращі явища американської культури: автомобілі і джаз.

Замість звичайного опису знаменитих пейзажів, Керуак розповідає про потаємні куточки Америки - наприклад, про задвірки Сан-Франциско або ж про табір мігрантів-фермерів на півдні Каліфорнії. Ця книга віднесе вас з собою в захоплюючу подорож по всій Америці - від Нью-Йорка до США. Однак головне, що приваблює читачів - це унікальний авторський стиль і відтінок легкого безумства, яким буквально просякнуті сторінки роману.

3. Джессіка Уотсон «Сила мрії»

У 12 років Джессіка говорить батькам, що збирається здійснити навколосвітню подорож. У 14 вона миє посуд у ресторані, а на зароблені гроші вчиться мореплавання. У 16 Джессіка наодинці пропливає навколо Землі на маленькій рожевій яхті і стає знаменитою.

У книзі представлені щоденники Джесіки Уотсон, яка в 2010 році побила рекорд, ставши наймолодшим мореплавцем, який здійснив навколосвітню подорож на яхті. Незважаючи на дуже юний вік, відсутність грошей і несхвалення з боку оточуючих, Джесіці вдалося за два роки відточити навички мореплавання, знайти спонсорів і вмовити батьків відпустити її в навколосвітню подорож ...

4. Грег Мортенсон «Три чашки чаю»

"Три чашки чаю" - це вражаюча історія про те, як звичайна людина, не володіючи нічим, крім рішучості, здатна змінити світ.

Грег Мортенсон підробляв медбратом, ночував у машині, а своє нечисленне майно тримав у камері схову. На згадку про загиблу сестру він вирішив підкорити найскладнішу гору К2. Ця спроба мало не коштувала йому життя, якби не допомога місцевих жителів. Кілька днів, проведених у відрізаному від цивілізації пакистанському селі, потрясли Грега настільки, що він вирішив зібрати необхідну суму і повернутися до Пакистану, щоб побудувати школу для сільських дітей.

5. Гілл Адріан Антоні «На всі чотири сторони»

Звичайні подорожні нотатки очима незвичайної людини - ось що таке збірка оповідань А.А. Гілла - британського журналіста і критика. Його гострий розум і чіпкі очі примудряються помітити в будь-якій країні те, що давно випадало від уваги втомлених або надміру захоплених мандрівників. Ви побачите абсолютно нову Японію і Африку, Америку і Кубу, Індію та Шотландію. І, можливо, захочете поїхати туди, щоб упевнитися особисто, що все саме так, як описує місцями саркастичний, а місцями дуже доброзичливий Гілл.

6. Тахір Шах «Рік в Касабланці»

Як відомо, Схід - справа тонка. У цьому на власному досвіді переконався респектабельний англієць, який, втомившись від примх британської погоди і скаженого темпу західної цивілізації, вирішив переселитися разом зі своїм сімейством з туманного вогкого Лондона в пахучі сади Північної Африки. Але, як з'ясувалося, якщо ти хочеш стати повноправним місцевим жителем, мало просто купити будинок в Касабланці і досконало вивчити арабську мову. У Марокко європейцеві для того, щоб його поважали, необхідно як мінімум навчитися їсти квашені лимони і спілкуватися з джиннами, а також обзавестися гаремом.

7. Джон Кракауер «В диких умовах»

Заснована на реальних подіях, ця книга розповідає історію Крістофера Маккандлес - юнака, який залишив позаду успішні перспективи, відмовився від грошей і відправився в подорож по Америці, все далі і далі йдучи від цивілізації ... І книга, і знятий за нею фільм викликали бурхливу реакцію і масове паломництво на Аляску, до місць кульмінації роману - настільки емоційною, захоплюючою і красивою виявилася історія молодого американського романтика.

8. Ілля Ільф та Євген Петров «Одноповерхова Америка»

Легке, повне гумору, але, тим не менш, неймовірно пізнавальне оповідання про подорож двох радянських кореспондентів в Сполучені Штати. Хоча з тих часів минуло вже 80 років, кажуть, що Америка не так вже й змінилася: тут все такі ж прекрасні дороги, такий же культ автомобілів та іншої техніки, такий же сяючий і галасливий Нью-Йорк і такі ж прості й однакові одноповерхові містечка, Цю книгу можна використовувати і при складанні власного маршруту по Америці, і як приклад ідеальних подорожніх нотаток: захоплюючих, веселих і об'єктивних.

9. Елізабет Гілберт «Їж, молись, кохай!»

Багато хто звинувачує цей популярний роман у зайвій сентиментальності і кажуть, що в магазинах йому місце на полиці з дешевим жіночим чтивом. Тим не менш, історія жінки, яка зважилася на глобальні зміни в житті і вирушила в подорож по світу, підкорила тисячі читачів. Три країни на «І» - Італія, Індія та Індонезія - допомагають героїні знайти внутрішню гармонію, а соковитий опис змушує читачів пристрасно бажати в цю ж хвилину переміститися в одну з них.

10. Алекс Гарланд «Пляж»

Історія трьох молодих мандрівників, які здобули і втратили рай на землі. Зі знанням справи автор описує улюблені теми молодих ескапістів: подорож без планів і зворотних квитків, райський острів в теплих водах, легкі наркотики та ідеальна на перший погляд спільнота, що живе у відриві від повсякденної цивілізації ...

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024