«Цуманська пуща» радить, що варто пам’ятати туристу під час походу

19 Березня 2017, 10:00
2623 Джерело: https://www.facebook.com/npptsuman/?ref=ts&fref=ts

Серію корисних порад розповів Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща».

Ці поради Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Отож, пам'ятайте, що мотузка - один з найкращих товаришів туриста і завжди повинна бути в кишені. Одним з важливих її застосувань може бути те, що ви назбираєте дрова без сокири і пилки. Прив'язавши до одного кінця гак або іншу міцну палицю, можна зачепити нею невисокі суки і обламати їх (але тільки НЕ ЛАМАЙТЕ ЖИВІ гілки!). Або найпростіше - назбиравши велику купу хмизу та інших дров, зв'язати їх і принести в табір.

Входити всередину намету у взутті - заборонено. Його завжди слід залишати в тамбурі, коли ви входите в намет. Для кращого збереження (щоб не було вологи, пилу, непотрібних комах) на ніч взуття краще ховати в легкий тканинний мішечок.

Багаття треба розташовувати подалі від намету, щоб випадковий вітер не заніс іскри та не пропалив тент.

Не беріть в похід рідкого пального, рюкзак, просочений такого роду рідинами, сумнівний для подальшого використання. А те, що може пролитися - проллється, і те, що може просипатися - просиплеться.

У кожного учасника повинен бути запасна коробка сірників заізольована від зовнішніх умов. Так ви будете надійно захищені від неприємності промоклих сірників, і будуть запасні варіанти, якщо у когось запасний загубиться або зіпсується. Використовуйте в разі крайньої потреби.

Для задоволення різних вподобань та обмеженості кількості термосів, кип'ятіть воду і заливайте її в термос. Окріп знадобиться на привалі або обіді і зможе задовольнити відразу декількох охочих попити чаю або кави.

Зараз нескладно знайти невеликі лопатки для туристів - обов'язково купіть собі таку. Обкопати намет, вирубати сходинки, обгородити вогнище нею все ж зручніше, ніж ножем, сокирою або руками.

Якщо немає пательні, то якусь альтернативу їй може скласти звичайна банка з-під тушонки. Теж саме, якщо забув миску.

Намагайтеся використовувати яскраві кольори чохлів для предметів. Важкопомітні предмети (ручки сокир, ножів і їм подібне) можна забарвити яскравими фарбами в смужку або суцільним кольором. Так простіше їх буде знайти;)

Для байдарочників: якщо з вашої навігації виходить, що ви, ймовірно, встанете на лузі, де мало рослинності, то краще заздалегідь заготуйте дров - не на собі ж нести.

Не поспішайте застосовувати засоби від комах, щоб не рекламували, хімія небезпечна не тільки для комах, але і для вас. Намагайтесь відганяти комарів підкидаючи зелень в багаття. У намет розкладіть полин чи лободу, бузину або пирій, коли ляжете спати - киньте рослини в тамбур. І пам'ятайте про алергію як на зелень, так і на хімію.

Що ще лякає хмари комарів? Аромат гвоздики, базиліка, евкаліпта, анісу і валеріана. Також можна взяти порошок ваніліну, розвести його водою, та змазати відкриті ділянки тіла.

Немає особливої потреби рватися в густі чагарники. Шукайте більш зручні входи в ліс, якщо йдете за дровами.

Кожен повинен мати свій власний складаний ніж, непогано також мати і ніж з фіксованим лезом.

Кожному слід мати свій особистий ліхтарик і запасний набір батарейок, Ліхтарик може випадково увімкнутися в рюкзаку і батарейки розрядяться, тому запасний комплект батарейок буде незайвим.

Найкраща вилка - це ложка. Не беріть вилок (якщо тільки вона не в універсальному наборі ніж-вилка-ложка).

Розділяй речі в рюкзаку на окремі пакунки. Завжди наводь порядок відразу після того, як розпаковував рюкзак.

Повертай речі туди, звідки їх узяв. Коли складаєш речі в намет або поруч, голосно говори всім, що куди кладеш (але тільки якщо вас троє-четверо; в групах марно кричати, тому просто поклади на місце звідки взяв).

Якщо з консервної банки злетіла етикетка, визначити, що всередині допоможе маркування: літера «Р» позначає - консерви рибні, «К» - овочеві, «М» - м'ясні та молочні. Небажано брати в похід скляні консерви - вони можуть легко розбитись чи тріснути від здавлювання - як результат, весь їх вміст розіллється по рюкзаку.

Крупи краще класти в мішечки з тканини, поліетиленові дуже легко розриваються в рюкзаку.

Запасний одяг ви берете як тимчасовий для того, щоб висушити або полагодити ваш основний одяг.

Записувати дорожні замітки дуже корисно. Після походу вони дозволять набагато точніше, різнобічно і повно зберегти спогади про похід і попередити багато неприємностей в майбутньому.

Завжди обговорюйте дисципліну. Підйом, сніданок, обід, привал, вечеря. Розподіліть обов'язки , чергування або візьміть на себе щось конкретне.

Візьміть трохи товстого алюмінієвого дроту. Неважкий і завжди знадобиться для гачків,для казанка, для укріплень і кріплень, та мало що! Якщо відірвалась підошва від взуття, її можна обмотати та скріпити дротом.

Спостерігайте один за одним - вчасно знятий кліщ, не спечена на сонці шкіра, та інші моменти хороший привід порадіти.

Не намагайтесь спалити всі свої дрова. Решту збережіть так, щоб вони не намокли. Запас буде корисним для тих, хто прийшли після вас. До речі, якщо натрапите на подібний запас консервів, дров та інших речей, то відновіть його (по можливості). Якщо його консерви придатні - візьміть собі, а натомість залиште більш свіжі. Дрова або не чіпайте, або відновіть коли будете йти. Запас робився спеціально, і хто знає кого він врятує.

Купуйте хімічні грілки для прохолодної пори. Допомагає зігріти руки велосипедистам, байдарочникам та і взагалі всім.

Сушити взуття або речі, звичайно, треба, але дуже акуратно. Близько до багаття ніколи їх не розташовуйте - зіпсуєте матеріал з якого зроблені речі (він стане ламким). Інфрачервоне випромінювання (тепло) від вогню починає діяти далі, ніж ви відчуєте рукою. Якщо взуття промокло, можна покласти на ніч всередину зім`яту газету, суху траву чи мох - це дуже ефективно.

Не соромтесь користуватися спеціальною прозорою губною помадою від обвітрювання. Ну і крем від засмаги теж згодиться для відкритих поверхонь тіла.

Не старайтесь підкорити маршрут відразу одним махом. Короткі перерви по 5-10 хвилин (наприклад, раз на півтори години) дають більший ефект, ніж марш без зупинок до виснаження.

Гіркий шоколад корисний у відновленні сил і ефективно втамовує голод. Можна включити в пайок як НЗ, але небажано брати в спеку. Також як кишенькове харчування згодяться халва, козинаки, плиточний ірис, шербет.

При фізичному навантаженні людина разом з потом втрачає калій та інші мікроелементи. Це призводить до швидкої втоми. Для запобігання цьому можна періодично їсти курагу чи жменьку родзинок, горіхів.

Під час походу швидкість пересування ВСІХ його учасників визначається найповільнішими учасниками. Врахуйте це при розрахунках часу проходження маршруту. І вже тим більше не можна поганяти відстаючих - вони збиваються, видихаються, хвилюються і ще більше починають гальмувати інших. Розірваним же колективом управляти майже неможливо.

Також читайте:

«Цуманська пуща» радить 10 кращих книг про подорожі

Цумань: назвали несподівані причини, чому варто подорожувати

Цумань: назвали 6 причин, чому варто подорожувати

Сім причин, чому варто побувати в «Цуманській пущі»

У Цуманській пущі назвали 6 причин, щоб зірватися в похід

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024