Ківерцівська районка: судова тяганина продовжується

01 Квітня 2017, 15:43
1522 Джерело: http://vip.volyn.ua/articles/vilnym-shlyahom-chy-ukropivskoyu-dorogoyu-gazetni-perypetiyi-u-kivercyah-tryvayut?refresh

Райрада подала апеляцію на рішення поновити на посаді Марію Хітько.

Про це інформує Волинський інформаційний портал.

Нагадаємо, що 14 березня на 12 засіданні райради члени комісії розглянули рішення «Про призначення Михайленко Л.П. на посаду редактора редакції Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом». Вже наступного дня, 15 березня,  Ківерцівський районний суд визнав протиправним звільнення в.о. редактора «Вільним шляхом» Марії Хітько та зобов'язав райраду поновити її на посаді.

Утім, сама Марія Хітько у коментарі Волинському інформаційному порталу повідомила, що до виконання обов’язків головного редактора газети вона не приступила, оскільки райрада подала апеляцію на таке рішення. Тож судова тяганина триватиме.


 

Натомість, поки суд не розставив крапок над «і», районна рада у сесійному порядку намагається призначити на посаду головного редактора Людмилу Михайленко (керівника районного штабу ВО «Батьківщини», однопартійку та подругу заступника голови Ківерцівської районної ради Тетяни Чигрин, яка є головою Ківерцівської районної партійної організації ВО «Батьківщина».

Нагадаємо, що конфлікт між газетою «Вільним шляхом» та її співзасновником районною радою триває вже майже рік. Ще у квітні 2016-го районна рада вирішила забрати в газети частину приміщення, а згодом почала вимагати підписання і реєстрації нового Статуту. Всі ці процеси відбувалися в період, коли видання вступило в процес роздержавлення.


 

На початку ж серпня минулого року голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад (партія «УКРОП») звільнив в.о головного редактора Марію Хітько із посади нібито за прогул, а вже укінці серпня призначив на цю посаду Людмилу Михайленко. Колектив же – на боці Хітько. І досі вважає, що справжня причина звільнення – відмова Хітько підписати та зареєструвати нову редакцію Статуту, яка повністю змінює організаційно-правову форму установи і нівелює права трудового колективу на засновництво друкованого органу.

Нову керівницю колектив «Вільним шляхом» не прийняв, адже вважає, що Михайленко призначена головою райради одноосібно, без погодження з трудовим колективом, що суперечить чинному законодавству та чинному Статуту редакції. Також у серпні колектив газети написав заяву в поліцію про перешкоджання професійній журналістській діяльності та перевищення повноважень керівництвом районної ради через призначення виданню нового керівника і втручання засновників у діяльність газети.

На комісії райради обговорили рішення про призначення подруги заступниці голови Ківерцівської райради на посаду редактора районки.


 

Вже у вересні 2016-го журналісти ківерцівської районки розпочали страйк під стінами Волинської обласної ради та облдержадміністрації. Вони вимагали зустрічі із головою Волиньради Ігорем Палицею та головою ОДА Володимиром Гунчиком. Проте, якщо останній до страйкарів таки вийшов, то бажання зустрітися із головним «укропівцем» Волині призвело тільки до написання ще однієї заяви в поліцію. Адже формування «Варта порядку», відоме своєю приналежністю Ігорю Палиці, не пускало страйкарів до його кабінету. Тож вони написали заяву щодо перешкоджання формуванням їхній журналістській діяльності.


 

На жаль, успіхом це так і не увінчалося, як і інші заяви волинських журналістів до поліції, у яких фігурувала «Варта порядку». Нагадаємо. Що у 2016 році Ігор Палиця навіть увійшов до ТОП-10 «Ворогів преси» за незаконні обшуки журналістів під час сесії облради тією ж таки «Вартою порядку».

Суд визнав протипраним звільнення редактора «Вільним шляхом» Марії Хітько.

У антирейтингу, оприлюдненому Інститутом масової інформації спільно з Незалежною медіа-профспілкою, Ігор Палиця зайняв «почесне» восьме місце. Більше того, ставленик Палиці, «укропівець», голова Ківерцівської райради Григорій Недопад та його заступниця Тамара Чигрин увійшли до списку ворогів реформування преси в Україні, який у Всесвітній день свободи преси, 3 травня, оприлюднила Національна спілка журналістів України.

До слова, «Вільним шляхом» – єдина комунальна газета України, яка у процесі роздержавлення змушена була відстоювати свою позицію страйком. Адже здебільшого співзасновники (райради та райдержадміністрації) вийшли зі складу співзасновників та пустили видання у вільне плавання.

Марія Хітько розповіла, що вперто відстоюватиме свою позицію, а також колективу, який її підтримує, аби таки довести – владному свавіллю можна протистояти. «Як треба буде, то підемо йти аж до Європейського суду», – запевнила Хітько.

Також читайте:

12 засідання райради: що обговорювали на комісії

Районна газета: Марія Хітько повертається

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024