У справі ківерцівських депутатів скоро поставлять крапку

06 Квітня 2017, 21:40
1594 Джерело: https://www.volynnews.com/ua/news/all/sprava-tretiakiv-sud-vykhodyt-na-finishnu-priamu/

Судове засідання у справі сім’ї Третяків перенесли з 3 на 21 квітня.

Про це повідомляють ІА Волинські Новини.

Спостерігачі процесу поінформували, що майже всі докази розглянуті, а свідки – опитані. Вже незабаром сторони перейдуть до дебатів.

Як ідеться в матеріалах слідства, посадовець вимагав «подяку» від суб'єкта підприємницької діяльності за сприяння у визнанні його переможцем у тендерних закупівлях.

Нові деталі справи ківерцівської «сім’ї Третяків»

Хто такий Сергій Третяк?

Як відомо, екс-посадовець здобув вищу освіту у Волинському державному університеті імені Лесі Українки за фахом політологія, політолог, викладач політології та у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України за фахом «Державне управління», магістр державного управління.

У 2000 році працював на посаді штабельовщика 3–го розряду Ківерцівського механічного заводу Волинської області. З липня 2002 до травня 2006 року працював спеціалістом II категорії по виконавчій роботі Ківерцівської міської ради, а з травня 2006-го до грудня 2010 року – секретарем виконавчого комітету Ківерцівської міської ради.

З січня 2012 до серпня 2014 року Сергій Третяк працював вчителем суспільних дисциплін Ківерцівської експериментальної Всеукраїнського рівня загальноосвітньої школи-комплексу I-III ступенів. У квітні 2015 року був призначений заступником голови райдержадміністрації.

На місцевих виборах 2015 року Сергій Третяк балотувався у депутати Ківерцівської міської ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Також від цієї ж партії Сергій Третяк балотувався на посаду міського голови Ківерців. Дружина чиновника Тетяна Третяк є депутатом Ківерцівської районної ради і очолює Ківерцівську районну організацію БПП «Солідарність».

Крім того, у 2014 році Блок Петра Порошенка планував подавати кандидатуру Сергія Третяка на 23 окрузі кандидатом у нардепи. Однак, з невідомих причин, БПП вирішила не тягатися тоді з Ігорем Єремєєвим, вотчиною якого і був 23 округ.

Після того як Сергія Третяка затримали правоохоронці, на 2 місяці його відсторонили від посади. Із закінченням цього терміну відсторонення не продовжили, однак в РДА вирішили не чекати і того ж дня, як посадовець вийшов на роботу, звільнили його за прогули. Сам він переконує, що того дня його не було на роботі у зв’язку зі слідчими діями і навіть збирався писати заяву на звільнення. Але в РДА вирішили не чекати цього і відхрестилися від колеги.


 

В партійному середовищі підтримки теж не знайшлося: особу, якій ледь не довірили можливість стати нардепом, назвали паршивою вівцею і побажали кращої долі.

Триває суд над ківерцівськими чиновниками

За що затримали посадовця

Як свідчать оприлюднені дані, все «закрутилося» навколо тендеру, оголошеного відділом освіти РДА на закупівлю паливно-мастильних матеріалів.

Торги, в отриманні хабара, за які підозрюють Третяка, оголосили 10 листопада, а провели 12 грудня. У тендері брали участь 6 учасників. На пальне для відділу освіти, враховуючи можливість підвищення ціни на паливо, передбачили близько 621 тисячу гривень.

Тож після отримання усіх пропозицій, 10 грудня їх переглянули. Найнижчу ціну на пальне пропонувало ПП «Преміум Сервіс» – 381 100 гривень. На другому місці – пропозиція від ТзОВ «УКРПАТ», яке пропонувало суму у 382 тисячі гривень. Переможцем торгів стало ПП «Преміум-Сервіс». Проте, після оголошення фірми, переможцем до тендерного комітету передали лист про відмову співпраці через нестабільну ситуацію на ринку та коливання цін на паливо.

Згідно із законом 28 грудня акцептували наступну пропозицію, а саме від ТзОВ «УКРПАТ». 11 січня комітет отримав усі необхідні документи і уклав договір із ТзОВ «УКРПАТ». 12 січня комітет з конкурсних торгів затвердив результати тендеру. А вже 19 січня Сергія Третяка затримали за вимагання хабаря в розмірі 40 тисяч гривень від ТзОВ «УКРПАТ».

В РДА, коментуючи ситуацію, пояснювали, що жодного стосунку адміністрація до проведення тендерів немає. Тендерна комісія є лише у відділі освіти, а заступник не міг мати жодного впливу на тендерний комітет. Тож, зв’язок між посадовцем і переможцем торгів мали б з’ясувати правоохоронці.

Під час досудового розслідування правоохоронці стверджують: з’ясували, що до махінацій причетна і його дружина - депутат Ківерцівської райради Тетяна Третяк. Жінці оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 27 (Види співучасників), частиною 3 статті 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального Кодексу України. Саме в її сумці і були знайдені гроші.

Відомі подробиці судового процесу на «сім’єю Третяків» з Ківерців

«Кіноперегляди» і свідчення в суді

З літа минулого року розпочалися судові засідання в справі за обвинуваченням Третяків. За цей час дослідили письмові докази та аудіо й відео файли. Виявляється, розмова Сергія Третяка з представником «УКПАТ» була записана. На ній директор «УКРПАТ» Руслан Бокій пропонує неправомірну вигоду Сергієві Третяку.

Адвокат відзначав, що саме громадянин Бокій нав’язував передачу коштів, а підсудний відмовлявся від їх отримання. Та прокурор переконував, що підсудний не відмовлявся від неправомірної винагороди, наголошуючи лише: «Ну, ви ж у службовому кабінеті». Однак особу, яка пропонувала хабар, до відповідальності не притягували.

20 березня в суді заслухали підприємця, пише видання, який брав участь у тендері на поставку паливно-мастильних матеріалів та написав заяву на обвинуваченого за вимагання неправомірної вигоди від Руслана Бокія. Саме він, як йдеться в матеріалах справи, пропонував хабар.

Чоловік, як виявляється, уже не є директором ТзОВ «УКРПАТ» і працює водієм на іншому підприємстві. До слова, Руслан Бокій і на момент проведення тендеру також працював водієм, а за сумісництвом – очолював уже згадану фірму.

З його слів, фірма була створена у серпні 2015 р всього лиш за декілька місяців до початку тендера. Загалом фірма займалася лісозаготівельним бізнесом, але у документах було прописано і можливість оптово-роздрібної торгівлі паливно-мастильними матеріалами.

Зі слів Бокія, він зайшов в приймальню заступника голови райдержадміністрації, де йому сказали, що питанням тендеру на постачання паливно-мастильних матеріалів у навчальні заклади району займається Сергій Третяк. За рекомендацією останнього Руслан Бокій звернувся в районний відділ освіти за роз’ясненнями щодо необхідного пакету документів.

Свідок зазначив, що загалом зустрічався з обвинуваченим не менше 3-4 разів.

«Розмовляли про результат тендеру, ну і… про те, що я маю віддячити за перемогу моєї фірми. Сума тендеру була 400 тис. грн, а розмір подяки був написаний 10% на листочку в його кабінеті після декількох зустрічей», – розповів він.

До слова, якщо говорити про тендерну документацію, то 10% - сума, на яку постачальник може підвищувати вартість товару протягом періоду дії договору. Крім того, відповідно до ст. 369 ККУ пропозиція або давання неправомірної вигоди – кримінальне правопорушення.

Згодом в суді свідчив керівник фірми «Преміум сервіс», яка спершу виграла тендер, а згодом відмовилася. Він, своєю чергою, пояснив причини своєї відмови подальшої співпраці з Ківерцівською райдержадміністрацією. Як з’ясувалося, це підприємство – посередник. Підприємство постачає за раз весь об’єм пального. У випадку з відділом освіти Ківерцівської райдержадміністрації, договір підписувався на постачання 9 тонн паливно-мастильних матеріалів, але розрахунки і поставки повинні були відбуватися протягом року, що не влаштовувало фірму-переможця. Тож відмовився він не тому, що хтось його попросив. Тому незрозуміло,який був сенс взагалі комусь щось платити, якщо ТзОВ «УКРПАТ» виграло його законно.

В суді заслухали ще одного свідка – бухгалтера, яка є членом тендерної комісії. Вона підтвердила, що доставка пального відбувалася згідно з затвердженим кошторисом, і як двоє її колег з тендерної комісії, заперечила будь-яке втручання, спонукання або примус у прийнятті рішень, у тому числі й з боку обвинуваченого.

Згодом сторона захисту попросила перерву, аби ознайомитися з представленими прокурором доказами.

***

Чергове слухання у «справі Третяків» мало відбутися 3 квітня, та його відклали до 21 квітня. Судове засідання призначене на 10.00 в Луцькому міськрайонному суді. За інформацією осіб, які спостерігають за процесом, уже справа йде до завершення, адже майже всі докази вивчені і свідки опитані. Тож, можливо, за кілька місяців стане відомий вирок колишньому заступнику голови Ківерцівської РДА. Зауважимо, йому загрожує до 10 років в’язниці з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що подружжя звинувачують у вимаганні неправомірної вигоди. Раніше стали відомі подробиці судового процесу над «сім’єю Третяків» з Ківерців. Згодом судовий процес над сім’єю Третяків продовжився 1 березня у Луцькому міськрайонному суді. Під час чергового судового процесу 20 березня виринули нові деталі справи ківерцівської «сім’ї Третяків».

Також читайте:

Нові деталі справи ківерцівської «сім’ї Третяків»

Триває суд над ківерцівськими чиновниками

Відомі подробиці судового процесу на «сім’єю Третяків» з Ківерців

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024