Картину з олицьким князем показали у Львові

28 Квітня 2017, 11:30
1228

Відреставрований шедевр згодом презентують у Луцьку й Олиці.

Про це інформує газета «День» .

Знаменитий замок у волинському містечку Олика починав будувати визначний діяч Великого Литовського князівства Микола Чорний. І сьогодні цей замок, не зважаючи на те, що він у неприглядному стані, відвідують туристи з усього світу, були навіть з Японії.


 

Побачити ж князя Миколу, прозваного Чорним за колір його бороди, можна на картині, яку відреставрували у Львові і презентували у Львівському музеї етнографії та художнього промислу. Картина, автор якої невідомий, має назву «Вінчання князя  Миколи Радзивілла  з Катериною Гонзаго». За існуючим у ті часи порядком князь Радзивілл замінив під час шлюбу свого друга, короля Польщі Сигізмунда ІІ-го Августа. Церемонія відбувалася 5 липня 1553 року у Відні, вірогідно, у кафедральному соборі Святого Стефана.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк каже, що ця картина – зі старих фондів музею, річ, яку вдалося вивезти і порятувати з самого Олицького музею у 1940-му році. Фахівці вважають, що картина знаходилася у колекції  іншого радзивилівського замку, у Несвіжі в Білорусі. Але  її перевозили і в Жовкву, і в Олику,тут вона і осіла.


 

Картину років 5 тому вже виставляли у Волинському краєзнавчому музеї, ще до її львівської реставрації. Презентація відреставрованої роботи у Луцьку відбудеться у червні, а потім цей шедевр покажуть у вересні учасникам міжнародної наукової конференції по Олиці і Радзивіллам.

Цікавим є факт, що князя Миколу Чорного Радзвивілла називають «батьком Реформації». Він одним із перших магнатів Великого Литовського князівства став протестантом і прийняв кальвінізм.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024