У «Цуманській пущі» шукали червонокнижних рослин і тварин

13 Червня 2017, 17:05
4031

У «Цуманській пущі» шукали червонокнижних рослин і тварин.

23 працівники національного парку, волонтери WWF, журналісти, краєзнавці та науковці відвідали «Тунель кохання», замок князів Чорторийських в Клевані, та природне джерело в селі Грем’яче.

Такі заходи відбулися 10-11 червня під час волонтерського виїзду-експедиції «Пошук вікових дубів та орхідей» в Ківерцівському НПП «Цуманська пуща». Про це йдеться на сторінці Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» у Facebook.

Виїзд здійснили задля пошуку, обліку, фотофіксації та електронного картографування вікових дерев та різних видів флори та фауни, занесених до Червоної книги України. До слова, це вже третій приїзд волонтерів WWF до парку «Цуманська пуща».

У перший день учасники досліджували південно-східну частину Чортового болота. Паралельно відбувалось обстеження Радзивіллівського каналу орнітологом та ботаніками за допомогою байдарок. Болото виявилось справжньою смугою перешкод для дослідників. Територія значно заболочена, важкопрохідна, пересування ускладнене через високі купини та боброві проходи глибиною до 1 метра. Болото переважно заросле густим непрохідним чагарником, пересічене меліоративними каналами. Також обстежили стиглі та перестійні насадження вільхи чорної на західному краю болота. Найбільша зафіксована нами вікова вільха мала обхват стовбура 244 сантиметри.

Ввечері у таборі використали метод акустичної провокації сови сірої – за допомогою динаміка відтворили звукозапис територіального крику самця. Дослідники привабили цим сову сіру, яка відгукувалась та літала в сутінках над табором.

Другого дня обстежили лісові масиви між річкою Кормин і Чортовим болотом та західну частину болотного масиву. Увагу екологів привернув незвичайний різкий запах – це гриб з цілющими властивостями, природній онкопротектор, гриб веселка, який учасники спробували на смак.

В процесі виїзду вони зустрічали типових представників фауни: вужа звичайного, крота звичайного, стадо козулі європейської, численні сліди життєдіяльності бобрів, кабанів та інших тварин.

На болоті також виявили представників флори з Червоної книги України: численні локації реліктової берези низької – рідкісної рослини післяльодовикового періоду; спорадично розміщені представники зозулинцевих: пальчатокорінники травневий та м’ясо-червоний; формації латаття сніжно-білого на водній поверхні каналу. В лісових масивах виявлено: коручку темно-червону, любку дволисту та зеленоквіткову, плаун річний. Окрім того, спостерігали угрупування занесені до Зеленої книги України, а саме, соснові ліси зеленомохові та чорницеві.

З орнітофауни спостерігали та чули: лелеку чорного, який ширяв над болотом (що може свідчити про присутність гнізда неподалік), журавлів сірих, баранця звичайного, двох осоїдів, яструба великого, зозулю звичайну, сову сіру, вівчарика-ковалика, вівчарика жовтобрового, плиску білу. Крім того, нашими орнітологами була зафіксована золотомушка жовточуба, яке є регіонально рідкісним видом. Було виявлено гніздо журавля сірого серед купин на болоті.

Також оглянули «Тунель кохання», замок князів Чорторийських в Клевані, природне джерело в селі Грем’яче.

Працівники парку висловлюють щиру подяку всім учасникам виїзду, зокрема керівникам волонтерів WWF в Україні – Андрію Плизі та Тетяні Карпюк.

Організаторами заходу були працівники відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи, відділу науково-дослідної роботи КНПП «Цуманська пуща»: Павло Савчук, Степан Штокало, Максим Нечипорук, Максим Рудік, Юлія Грицюк й Олександр Кукшин.

































 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024