Як поводитися під час грози, – поради від ківерцівських рятувальників

14 Червня 2017, 12:23
2308 Джерело: TJournal

Рятувальники рекомендують звернути увагу на місцевість і вимкнути всі електроприлади.

Про це поввідомили у Ківерцівському РВ УДСНС.

Ківерцівські рятувальники звертаються до населення області, аби попередити нещасні випадки при виникненні аномальних явищ природи.

Отож ловіть декілька елементарних, але необхідних правил.

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку.

У приватному будинку ні в якому разі не палити у печі – блискавка може проникнути в будинок через димохід. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягають розряд.

Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що ростуть поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя.

Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, грунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялинанайбільш проводимі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Якщо ви опинилася в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинне бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.

Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому ні в якому разі не користуйтеся ними під час грози !

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024