Цумань: вшанувли розстріляних фашистами мирних жителів

19 Червня 2017, 11:59
2044

У могилі крім цуманьчан, поховані жителі довколишніх сіл та жителів Клевані й Дерев’яного Рівненського району.

Вже традиційно у 3 неділю червня у День пам'яті і скорботи небайдужі жителі Цумані зібралися, щоб вшанувати розстріляних фашистськими загарбниками та їх найманцями понад 300 мирних жителів.

У селищі й довколишніх селах розповідей про ті страшні події можна почути багато.

У 2005 році з ініціативи краєзнавця Данила Гламазди і місцевого підприємця Володимира Дуба на місці розстрілу збудували меморіальний комплекс, який є увічненням пам’яті жертв фашизму.

«Історично в часи окупації німецько-фашистськими військами на нашій території діяла найстрашніша катівня з назвою гестапо, яка навіювала жах на всіх жителів нашого і навколишніх сіл. Скільки людей тут поховано ? 300, дехто каже, що понад 2 тисячі, дехто більше. Зрештою, ми не встановимо їх, бо весь Цумань на кістках кількох поколінь, і Першої і Другої світових воєн, ще й раніше. Ми просто маємо пам’ятати цю трагічну історію у житті свого села й навколишніх сіл», - зазначив селищний голова Анатолій Дорошук

Свою скорботу та побажання любити ближнього до присутніх висловили настоятель храму Іоана Хрестителя Української православної церкви Київського патріархату, декан Цуманського благочиння, митрофорний протоієрей Тарас Манелюк та настоятель Свято-покровського храму Української православної церкви протоієрей Михаїл Кулакевич.

Наприкінці всі охочі поклали до меморіального комплексу квіти.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024