Іван Кириленко: Продавати землю – значить торгувати нашою територією

04 Липня 2017, 09:14
1354

Перший заступник голови партії «Батьківщина» Іван Кириленко вважає, що масовий розпродаж земельних угідь – це загроза національній безпеці України.

На цьому він наголосив, виступаючи перед делегатами XVII конференції Волинської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», другий етап якої відбувся минулої п’ятниці у Луцьку.

Він зазначив, що нині в засобах масової інформації нагнітається кампанія щодо необхідності розпочати процес відкриття ринку землі.

– Це велике зомбування населення, аби прокласти шлях до легалізації тіньових оборудок із сільськогосподарською землею, через які 15 найбагатших українських родин уже заволоділи мільйонами гектарів і тепер хочуть узаконити їх, – наголосив народний депутат України.

За його словами, запустити земельний ринок влада може, скасувавши мораторій на продаж сільгоспугідь або протягнувши через парламент відповідний закон. Для економіки України це матиме вкрай негативні наслідки. Бо нині всі провідні держави світу скуповують угіддя, а українські можновладці, навпаки, хочуть виставити на торги 21% української землі, що залишилася у власності держави.

Як аргумент того, які негативні наслідки матиме також продаж родючих ґрунтів, Іван Кириленко нагадав ваучерну приватизацію. Тоді, скуповуючи сертифікати промислових підприємств, контрольним пакетом акцій заволоділи кілька найбагатших родин. Таку ж схему вони готуються застосувати і для того, щоб заволодіти сільськогосподарською землею. Зубожілі власники паїв можуть збути їх за безцінь. Сьогодні їм пропонують 700–1000 доларів за гектар. Тим часом у країнах Європи його ціна в десятки разів вища.

– Аграрна політика партії «Батьківщина» – зберегти земельні паї у власності селян, бо це робочі місця для сільського населення. Земля – це і ресурсна база для наповнення місцевих бюджетів. Тому наша фракція у парламенті зареєструвала законопроект щодо передачі земель за межами населених пунктів у розпорядження місцевих рад, що сприятиме справжній децентралізації. Адже тоді заможна громада сама вирішуватиме, куди спрямувати отримані від оренди землі кошти, – сказав парламентар.

Іван Кириленко наголосив, що майбутнє економіки нашої держави – розвиток аграрного сектора, підтримка фермерських та особистих селянських господарств, налагодження глибокої переробки сільськогосподарської продукції. Бо країни Європи нині торгують не сировиною, а харчами. Якщо наша країна піде таким шляхом, то не потрібно буде ні допомоги МВФ, ні інших фінансових запозичень.

– Земля – товар, який не виробляється. Продавати її – значить торгувати українською територією. А це пряма загроза національній безпеці України. Щоб не дозволити владі переступити цю червону лінію, партія «Батьківщина» разом із Асоціацією фермерів та приватних землевласників хотіла провести всеукраїнський референдум, щоб з’ясувати думку українських громадян щодо продажу сільськогосподарської землі. Однак влада судовим рішенням заборонила його проводити. Тому «Батьківщина» оголосила всенародний референдум, під час якого вже зібрано 2,5 мільйона підписів людей, – наголосив Іван Кириленко.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39