Ківерці: де в місті можна отримати безкоштовну правову допомогу

19 Липня 2017, 09:50
5340

Кожен ківерчанин тепер абсолютно безплатно зможе отримати допомогу з правових питань

З 1 липня 2015 року розпочався новий етап розбудови системи правової допомоги.

У Волинській області запрацювали три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському), які забезпечують здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами у цивільних і адміністративних справах, а також таких, що стосуються захисту прав та інтересів потерпілих і свідків у кримінальних провадженнях, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

З 1 вересня 2016 року безоплатна правова допомога стала ще ближчою до громадян на місцях із відкриттям у райцентрах області 14 бюро правової допомоги, які стали точками доступу до безоплатної правової допомоги для громадян у віддалених населених пунктах. У них кожен може отримати правову інформацію, консультації і роз'ясненя з правових питань; допомогу у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру, а також доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України. Соціально незахищені громадяни тут одночасно мають доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.

Працюватиме така програма і в Ківерцях. Безкоштовну допомогу з правових питань ківерчани та жителі Ківерцівського району зможуть отримати за адресою: місто Ківерці, вулиця Михайла Грушевського, 23, телефон (03365) 2-­18-­49

Крім того, на сьогодні в області місцеві центри також забезпечують функціонування біля сотні виїзних консультаційних пунктів, у яких громадяни мають змогу отримати безоплатні правові консультації на території свого населеного пункту.

Отримати консультацію або роз'яснення з правових питань у місцевому центрі чи бюро правової допомоги волиняни можуть також дистанційно через мережу Інтернет за допомогою комп'ютерної програми Skype, яка дає можливість здійснювати безкоштовні відео та аудіо дзвінки.

Для тих, хто не має доступу до мережі Інтернет у власній оселі, на базі органів місцевого самоврядування, центрів зайнятості, комунальних установ, громадських організацій, районних бібліотечних систем діє більше 50-ти дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, яка надається працівниками місцевих центрів та бюро правової допомоги.

За минулий рік до установ системи безоплатної правової допомоги в області звернулося 8,5 тисяч громадян, котрі змогли отримати відповіді на правові питання, які їх турбували.

Внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим громадянам, людям з інвалідністю, учасникам АТО, ветеранам, пенсіонерам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, послуги адвоката оплачує держава.

В минулому році з системою БВПД області на основі укладених контрактів співпрацювало 76 адвокатів. Біля 700 справ, з-поміж тих, які розглядалися у судах, мали позитивний результат для клієнтів.

Задля розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги центри співпрацюють з адвокатами, які надають правові послуги на основі Pro bono. Завдяки такій співпраці у громадян, які за Законом не є суб'єктами права на безоплатну вторинну допомогу, однак потребують її, з'являється можливіть отримати адвокатські послуги на безоплатній основі.

Крім того, з липня 2016 року місцеві центри реалізують пілотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань. За цей період було прийнято та опрацьовано більше 300 відповідних звернень громадян.

Усі види правових послуг, які надаються фахівцями такої мережі правової допомоги, є безкоштовними для клієнтів.

Про те, які послуги можна отримати в бюро правової допомого, хто та як може користуватися цими послугами читайте на сайті інформаційного відділу Волинської ОДА.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024