На Ківерцівщині моніторили червонокнижних птахів

05 Серпня 2017, 11:05
1374

Працівники «Цуманської пущі» розповіли про спостереження за Чорними лелеками.

Про це йдеться на сайті Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

Впродовж червня і липня 2017 року працівники наукового відділу Ківерцівського національного природного парку «Цуманська Пуща» спільно з працівниками державної служби охорони парку проводили моніторинг гніздових ділянок чорного лелеки на території Лопатенського і Озерського природоохоронних науково-дослідних відділень (ПОНДВ).

На території Лопатенського ПОНДВ 26 травня було виявлено два заселених гнізда чорного лелеки. 

Впродовж травня та початку червня Валерій Панчук і Олександр Кукшин проводили регулярний моніторинг цих гнізд, який підтверджував їх заселеність. Під час чергового моніторингу 13-15 червня Валерій Панчук виявив відсутність птахів на обох гніздах. Також була знайдена яєна шкарлупа на лісовій підстилці поблизу одного з гнізд, що свідчить про руйнування кладки. В подальшому жодних ознак життєдіяльності чорних лелек на гніздових ділянках в Лопатенському ПОНДВ не спостерігалося.

Третє заселене гніздо цього виду було виявлене в межах Озерського ПОНДВ 25 квітня. В подальшому проводився регулярний моніторинг цього гнізда. Моніторинг включав спостереження навколо гніздової ситуації та фотозйомку пташенят.

На сьогодні на гніздовій ділянці присутні троє дорослих пташенят чорного лелеки, повністю оперених і цілком здатних до самостійного польоту. Така пізня присутність пташенят лелеки в околицях гнізда пояснюється тривалою фазою «догодовування» їх батьками після залишення гнізда. Впродовж серпня – початку вересня родини лелек залишають гніздові ділянки, починаючи кочівлю, яка згодом переходить в осінню міграцію.









 

Коментарі
07 Серпня 2017, 03:29
Валерій Панчук не по птахах!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024