75 років тому на Ківерцівщині вбили п'ять тисяч євреїв

11 Серпня 2017, 17:46
13719

На території Ківерцівщини у воєнні роки існувало єврейське містечко Трохимброд, більшість населення якого закатували нацисти.

11 серпня – трагічна дата в історії Ківерцівщини. В цей день, 75 років тому, розпочались розстріли та знищення Трохимбродського гетто. Про це пишуть на сайті Ківерцівського природного парку «Цуманська пуща».

Трохимбрід або, як його ще називають, Трохимброд — це єврейське містечко, яке існувало на Західній Україні з кінця XVIII століття до 1942 року.

Містечко було розташоване в тридцяти кілометрах на північний-схід від Луцька, недалеко від іншого єврейського містечка Лозішт. Сьогодні це територія Ківерцівського району. Поселення також відоме як Софіївка, (пол.Zofiówka), на честь російської царівни Софії, яка дозволила створити в цьому місці єврейське поселення.

Трохимбрід був заснований в 1835 році як село, що виросло потім в невелике містечко. Населення зросло до 1 200 осіб (235 сімей) в 1889 році і до 1 580 осіб в 1897 році.

У ході Радянсько-Польської війни містечко відійшло до Польщі. До 1938 року єврейське населення зросло до 3 000 осіб. Більша частина населення займалася сільським господарством та дубленням шкіри.

Унікальна особливість Трохимброду в тому, що населення містечка було майже повністю єврейським, лише декілька державних чиновників були неєврейської національності.

У Трохимброді було аж сім синагог. У 1940 році разом зі всією Західною Україною містечко за пактом Молотова-Ріббентропа відійшло до Радянського Союзу. У той час рабином був Герш Вейсман. Комуністи заслали його до Сибіру після того, як звинуватили у підпільній торгівлі сіллю.

Коли пізніше нацисти окупували Україну, вони створили в Трохимброді гетто, куди звезли євреїв з сусідніх міст і сіл, в тому числі і з Лозишту.

Трохимбрідське гетто було ліквідовано самими нацистами в серпні та вересні 1942 року. Більшість євреїв Трохимброду, а також сусідніх містечок були вбиті німцями і поліцаями. Втекти з гетто вдалося від 33 до 40 євреям. Їм допомогли партизани із сусіднього села Клубочин. За допомогу цим партизанам і євреям німці і поліцаї розстріляли 137 жителів села Клубочин і близько 50 мешканців тоді польського села Обірки, включаючи дітей.

Сам Трохимбрід був повністю спалений і зараз на цьому місці залишився тільки ліс та поле. Деяким місцевим жителям вдалося уникнути страти. Наприкінці війни в живих залишилося за різними даними від 33 до 40 місцевих жителів. Всі вони були знайдені в околицях Луцька. Якщо поглянути на карту – на місці Трохимброду великий пустир серед величезного лісового масиву.

Зараз там не лишилось абсолютно нічого, хоча колись у містечку була бруківка. Серед поля – лише пам'ятник загиблим. По деяким даним, в гетто знищили близько 5 тисяч людей. 

Цетральна дорога в Трохимброді, викладена бруківкою.
Цетральна дорога в Трохимброді, викладена бруківкою.


Пам'ятник на місці Трохимброду
Пам'ятник на місці Трохимброду

Пам'ятник радянських часів на місці Трохимброду
Пам'ятник радянських часів на місці Трохимброду

Старі фото Трохимброду
Старі фото Трохимброду







1
Пустир на місці Трохимброду
Пустир на місці Трохимброду

 

Коментарі
14 Серпня 2017, 13:08
Про це містечко було знято фільм "І все освітилося (2005)". У головній ролі - Елайджа Вуд. http://moviestape.net/katalog_filmiv/drama/3142-i-vse-osvitylosja.html https://uk.wikipedia.org/wiki/Все_ясно_(фільм)
07 Травня 2018, 18:07
Незважаючи на оптимістичну назву книги (і однойменного фільму) для мене в історії зникнення Трохенброда ДАЛЕКО не все ясно :)
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024