Олика: старовинний орган костелу розібрали на самогонні апарати

22 Серпня 2017, 10:53
5952

Костел Святої Трійці в Олиці був побудований в І половині XVII століття. Храм визнали найкрасивішим польським костелом на Волині.
Недавно вдалось розшукати цікаве фото органу із Олицького костелу, яке привернула значну увагу користувачів мережі Facebook. Під час обговорення у спільноті Збережемо древній Лучеськ з’ясувалися цікаві факти про орган, - пише ВолиньPost.
Князь Радзивілл привіз із Риму позолочений орган, який повинен був стати окрасою нового храму, побудованому в стилі бароко. Орган був у стилі Людовіка XVI.
Органи XVII ст. відрізнялися красою і різноманітністю звучання: для них була характерні виняткова темброва ясність і прозорість. У той період у всіх католицьких соборах і великих церквах були органи.
Їх урочисте і потужне звучання якнайкраще підходило до архітектури соборів з високою стелею. Кращі музиканти світу служили церковними органістами. У той період багато чудової музики було написано для цього інструменту різними композиторами, в тому числі Бахом. Князь гордився органом і казав про те, що це дуже дорога річ, яка вартує ціні його маєтку.
Після закриття у 1945 р. костел Святої Трійці не використовувався і з плином часу та при допомозі людей зазнав руйнації. Орган був розібраний на самогонні апарати місцевими жителями, а дітлахи гралися його деталями, такими собі «свистілками», які робили з маленьких трубочок з органа.








 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024