У Ківерцях відбувся фестиваль дзвонового мистецтва

24 Серпня 2017, 10:33
1865

У середу, 23 серпня, у районному центрі вперше відбувся фестиваль дзвонового мистецтва «Ківерцівський передзвін 2017».

Про це йдеться на сайті Ківерцівської райдержадміністрації.

Перед початком виступу учасників фестивалю із вітальним словом до присутніх звернувся голова районної державної адміністрації Валерій Ткачук. Він зауважив, що фестиваль дзвонового мистецтва на теренах району було організовано  з метою відродження духовності, залучення жителів нашого краю до скарбниці православної культури, а також повернення колишньої слави й величі церковного дзвону. Висловив сподівання, що фестиваль в районі стане традиційним і з кожним роком буде збільшуватися коло учасників.

Привітали учасників заходу також голова районної ради Василь Хмілевський, настоятель Свято-Покровського собору УПЦ КП, протоієрей Іван Семенюк та настоятель Миколаївського храму УПЦ, протоієрей Олександр Кондратюк.

Участь у фестивалі взяли дзвонарі із міст Івано-Франківськ, Львів, Луцьк, Колки, села Липно та селища Олика Ківерцівського району. Свою майстерність гри на дзвонах продемонстрували як старші досвідчені дзвонарі так і наймолодші. Зокрема, глядачі мали змогу послухати виступи керівника Волинського науково-методичного центру дзвонового мистецтва Галини Марчук, дзвонаря Михайлівської церкви села Липно Івана Сороки, доктора мистецтвознавства, професора, директора центру дослідження дзвонарства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (міста Івано-Франківськ) Богдана Кіндратюка, юного дзвонаря з міста Львів Андрія Спіріна,  дзвонаря Хрестовоздвиженської церкви міста Колки Миколи Горбача та його вихованців Івана Білінського, Іллі Воронюка, Ростислава Маркевича, дзвонаря Свято-Троїцької церкви селища Олика Максима Яковлюка.



Дзвонарі не лише демонстрували свої вміння, а й провели майстер-класи – усі охочі змогли спробувати себе у грі на дзвонах. Майстер-клас по розпису сувенірних дзвоників провела Тетяна Верега. Присутні мали можливість придбати сувеніри із бісеру, кераміки, вироби в’язані крючком.









 

По завершенню виступів голови райдержадміністрації та районної ради вручили подяки  та сувеніри учасникам фестивалю. Також особливу подяку керівники району висловили підприємцю Володимиру Глушку, який надав дзвони власного виробництва.

Фестиваль дзвонового мистецтва продовжив семінар-практикум «Дзвони в історії та культурі народів світу», який відбувся у приміщенні районного краєзнавчого музею. Окрім дзвонарів участь у ньому взяли професор, завідувач кафедри методології історії та історіографії Гданського університету Республіки  Польща Криштоф Мацей Ковальські та краєзнавець, заступник голови Волинської обласної організації українського товариства охорони пам’яток історії і культури Іраїда Майданець.

В ході семінару учасники обговорили теми популяризації та відродження дзвонового мистецтва, проблеми паспортизації, збереження та реставрації дзвонів та інше.  

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024