Особливе успенське богослужіння відбулося в Жидичині

05 Вересня 2017, 09:25
1614

У неділю після Успіння Пресвятої Богородиці у Свято-Михайлівському чоловічому монастирі, що в селі Жидичин Ківерецького деканату, відправили Єрусалимську Ранню з чином погребіння плащаниці Пречистої Діви Марії.

Про це йдеться на сайті Волинської Єпархії Української Православної Церкви КП.

Свято очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Зворушливий богослужбовий чин на честь цього богородичного торжества тут проходить уже всьоме. У давні часи така Відправа була поширена, проте з часом її призабули. Лише з ХІХ століття її почали відроджувати в православних обителях.

Уперше на богомілля в Жидичин прийшли пішки паломники з Луцька. Їх згуртував ієромонах Никодим (Смілий), намісник нового Братського монастиря Воздвиження хреста Господнього, що в обласному центрі.

Розпочалося служіння на фундаменті майбутнього собору, далі – хресний хід до каплиці на скиту Святого Духа, що на околиці села, де продовжили правити.

Із владикою служили: декан монастирів і намісник жидичинської обителі архімадрит Константин (Марченко), луцький міський декан протоієрей Михайло Онищук, луцький районний – протоієрей Володимир Присяжнюк, маневицький – протоієрей Андрій Закидальський, місцеве духовенство та з інших єпархій. Молилися ченці та черниці наших монастирів, багато мирян.

У проповіді архієрей зауважив, що цього дня ми оплакуємо і радіємо одночасно.

«Найбільша скорбота, яка є на серці і душі, коли більше не бачимо тих, хто відійшов... віра і перемога Христа над смертю, укріпляє у вірі: ті, хто відходить від нас, – не зникають», – висловив упевненість високопреосвященний, – вони залишаються у нашій пам’яті та, найголовніше, молитві.

За словами митрополита Михаїла, ця молитва звершується на спомин про Божу Матір, яка після свого успіння не залишає нас. Тож ми радіємо, маючи живе спілкування з Богородицею через молитву.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024