Медики з’ясували, чим потруїлися гості на весіллі в Ківерцях і провели дезінфекцію в кафе

13 Вересня 2017, 08:15
2489

Про результати епідеміологічного розслідування спалаху сальмонельозу в кафе «Гопачок» міста Ківерці повідомляють медики.

Протягом 14-18 серпня до обласної інфекційної лікарні та інфекційні відділення Ківерцівської та Маневицької ЦРЛ госпіталізовано 37 хворих, з них 7 дітей  з  попереднім діагнозом  «харчова токсикоінфекція, сальмонельоз». Стан 11 хворих в т.ч. 1 дитини важкий, у 23 хворих в т.ч. 4 дітей – середньої важкості, у 3 хворих, в т.ч. 2 дітей захворювання протікало в легкій формі.

Нині всі хворі проліковані, виписані в задовільному стані. За результатами епідеміологічного розслідування причиною захворювань стала сальмонела ентерітідіс, – ідеться на сайті Волинського ОЛЦ МОЗ.

В ході епідрозслідування  встановлено, що зазначені вище хворі перебували  на святкуванні весілля 13 серпня в  кафе «Гопачок», розташованого в м. Ківерці, в якому брало участь 80 осіб.

Обставинами, котрі могли  сприяти виникненню та поширенню захворювання стали фактори епідемічного ризику  в організації святкування: включення в меню великої кількості  епідемічно небезпечних страв,  дозволено  використання  страв принесених замовниками без відповідних супровідних документів,  придбаних  на ринках, страв домашнього приготування тощо, порушення протиепідемічного  та дезінфекційного режимів, технології приготування страв. Не враховано температурний фактор навколишнього середовища — температура повітря понад 30 градусів, яка є оптимальною для розмноження та накопичення сальмонели ентерітідіс.

При опитуванні постраждалих  встановлено, що спільними стравами, котрі вживали  хворі були м’ясна нарізка (вживало 95% хворих) та  салати «Софія»,  «Японський», «Пісня Солохи» — вживали  90% захворілих.

Ймовірними  факторами передачі послужили готові страви (м’ясна нарізка  та салати),  котрі були контаміновані  при приготуванні.  

Медичними працівниками лабораторного центру вжиті заходи по локалізації спалаху. В кафе  проведено дезінфекцію, генеральне прибирання,   повторний  лабораторний контроль. Відхилень не виявлено.

В осередку захворювань  проводились  лабораторні обстеження  хворих, контактних осіб та об’єктів довкілля. Бактеріологічно обстежено  на кишкову групу інфекцій 39 осіб, з них 21 хворий. На мікробіологічне дослідження відібрано 98 проб харчових продуктів,  питної води,  та змивів з об’єктів довкілля. У одній із них виділена сальмонела ентерітідіс (печериці фаршировані). Згідно із даними  опитування хворих  печериці вживали лише 11 осіб (29% захворілих). М’ясна нарізка, салати  для  дослідження не надавалися, у зв’язку з їх відсутністю.

Про спалах  повідомлені Міністерство охорони здоров’я України, державна служба України з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужба України у Волинській області,  управління охорони здоров’я облдержадміністрації, органи виконавчої влади. Хід розслідування висвітлювався в засобах масової інформації.

Надані рекомендації керівнику закладу  харчування  щодо локалізації та ліквідації  вогнища, проведена  роз’яснювальна робота з персоналом.

Коментарі
13 Вересня 2017, 11:40
Обмежились лише роз'яснювальною роботою..?? А роздули цей інцидент на всю Україну!
13 Вересня 2017, 11:54
Нарешті! Перша толкова стаття за місяць щодо отруєння
13 Вересня 2017, 22:05
Працюймо і заражаймо! Префект Ківерцям на всю Влинь! Журавичі не будуть байдужими! Озовіться! Напишіть!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024