Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
Медики з’ясували, чим потруїлися гості на весіллі в Ківерцях і провели дезінфекцію в кафе
08:15 13.09.2017
721

Про результати епідеміологічного розслідування спалаху сальмонельозу в кафе «Гопачок» міста Ківерці повідомляють медики.

Протягом 14-18 серпня до обласної інфекційної лікарні та інфекційні відділення Ківерцівської та Маневицької ЦРЛ госпіталізовано 37 хворих, з них 7 дітей з попереднім діагнозом «харчова токсикоінфекція, сальмонельоз». Стан 11 хворих в т.ч. 1 дитини важкий, у 23 хворих в т.ч. 4 дітей – середньої важкості, у 3 хворих, в т.ч. 2 дітей захворювання протікало в легкій формі.

Нині всі хворі проліковані, виписані в задовільному стані. За результатами епідеміологічного розслідування причиною захворювань стала сальмонела ентерітідіс, – ідеться на сайті Волинського ОЛЦ МОЗ.

В ході епідрозслідування встановлено, що зазначені вище хворі перебували на святкуванні весілля 13 серпня в кафе «Гопачок», розташованого в м. Ківерці, в якому брало участь 80 осіб.

Обставинами, котрі могли сприяти виникненню та поширенню захворювання стали фактори епідемічного ризику в організації святкування: включення в меню великої кількості епідемічно небезпечних страв, дозволено використання страв принесених замовниками без відповідних супровідних документів, придбаних на ринках, страв домашнього приготування тощо, порушення протиепідемічного та дезінфекційного режимів, технології приготування страв. Не враховано температурний фактор навколишнього середовища — температура повітря понад 30 градусів, яка є оптимальною для розмноження та накопичення сальмонели ентерітідіс.

При опитуванні постраждалих встановлено, що спільними стравами, котрі вживали хворі були м’ясна нарізка (вживало 95% хворих) та салати «Софія», «Японський», «Пісня Солохи» — вживали 90% захворілих.

Ймовірними факторами передачі послужили готові страви (м’ясна нарізка та салати), котрі були контаміновані при приготуванні.

Медичними працівниками лабораторного центру вжиті заходи по локалізації спалаху. В кафе проведено дезінфекцію, генеральне прибирання, повторний лабораторний контроль. Відхилень не виявлено.

В осередку захворювань проводились лабораторні обстеження хворих, контактних осіб та об’єктів довкілля. Бактеріологічно обстежено на кишкову групу інфекцій 39 осіб, з них 21 хворий. На мікробіологічне дослідження відібрано 98 проб харчових продуктів, питної води, та змивів з об’єктів довкілля. У одній із них виділена сальмонела ентерітідіс (печериці фаршировані). Згідно із даними опитування хворих печериці вживали лише 11 осіб (29% захворілих). М’ясна нарізка, салати для дослідження не надавалися, у зв’язку з їх відсутністю.

Про спалах повідомлені Міністерство охорони здоров’я України, державна служба України з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужба України у Волинській області, управління охорони здоров’я облдержадміністрації, органи виконавчої влади. Хід розслідування висвітлювався в засобах масової інформації.

Надані рекомендації керівнику закладу харчування щодо локалізації та ліквідації вогнища, проведена роз’яснювальна робота з персоналом.

Коментарі

Ківерчук

08:40 13.09.2017

Обмежились лише роз'яснювальною роботою..?? А роздули цей інцидент на всю Україну!

Ківерчанка

08:54 13.09.2017

Нарешті! Перша толкова стаття за місяць щодо отруєння

Полісся

19:05 13.09.2017

Працюймо і заражаймо! Префект Ківерцям на всю Влинь! Журавичі не будуть байдужими! Озовіться! Напишіть!

18 листопада
Вчора
16.11.2017
15.11.2017
14.11.2017
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин