Через африканську чуму на Ківерцівщині «взялися» за диких кабанів

14 Вересня 2017, 17:05
1296

У Ківерцівській райдержадміністрації відбулась нарада за участю першого заступника голови Ківерцівської райдержадміністрації Таранчука Ю.В., першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Козія О. О., членів надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, користувачів мисливських угідь району, завідувачів державними установами ветеринарної медицини, на якій розглянуто питання проведення заходів для врегулювання популяції диких кабанів на території мисливських угідь всіх форм власності.

На сьогоднішній день ускладнення ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні в тому числі та у Волинській області призводить до  реальної біологічної загрози в галузі свинарства, – повідомляє прес-служба РДА.

За словами першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Козія О. О., з 104 випадків АЧС, які зафіксовано в Україні,  3 випадки зареєстровано на Волині (Любешівський, Ратнівський, Кімінь-Каширський райони). Найчастіше ймовірним джерелом інфекції африканської чуми є саме дикий кабан. Саме у дикій фауні найбільший ризик занесення вірусу, це відбувається через міграцію тварин які є носіями захворювання. Для диких кабанів не існує кордонів, через що вірус постійно циркулює в дикій фауні, що відмічається останнім часом в Україні.

У мисливських угіддях всіх форм власності необхідно провести депопуляцію дикого кабана. Довести та в подальшому підтримувати щільність диких кабанів на рівні 4 голови на 1000 га території. Необхідно посилити контроль за циркуляцією збудника АЧС серед диких кабанів, а також передбачити в першу чергу відстріл та лабораторні дослідження всіх ослаблених і підозрілих свиней щодо даного захворювання.

Необхідно проводити відбір проб (кров, шматочки селезінки, підщелепні та мезентеріальні лімфатичні вузли, трубчаста кістка) від усіх виявлених загиблих і відстрілених диких кабанів. Проби необхідно відбирати навіть у тих тварин, які загинули  внаслідок ДТП. Тварина, яка добута на мисливстві, не має реалізовуватись, поки не буде результату лабораторних досліджень. Тільки у випадку отримання негативних результатів на АЧС можливе подальше використання впольованих туш.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024