Помер відомий благодійник Ківерцівщини

02 Жовтня 2017, 16:38
3048

Помер засновник Мальтійської служби допомоги на Волині Гюнтер Блеккер, який 18 років активно співпрацював з Ківерцівським медичним коледжем.

Дороги  Господні несповідимі, і, мабуть, ніколи громадянин Німеччини Гюнтер Блеккер не думав, що  останні кілька десятків свого життя проведе в Україні, й  останній спочинок знайде, як і хотів, в  українській землі, пише Наталія Малімон для видання «День».

В Україну Гюнтер потрапив на початку 90-х років минулого століття, коли почав  возити на Волинь гуманітарні вантажі. Вже був пенсіонером, і так сталося,  що, побачивши, яке непросте життя у ті складні часи в українців, вирішив  допомагати чим  зможе.  Тому став членом мальтійського ордену, який відомий у світі своїми благодійними справами,  заснував на Волині  Мальтійську службу допомоги.

За двадцять років  своєї діяльності волинські  мальтійці допомогли  дуже багатьом людям, лікарням, допомагали одягом,  ліками, медичним приладдям, діагностичним обладнанням, автомобілями для медичних закладів. Мальтійська служба допомоги на Волині мала і свої реанімобілі,  якими доставляла важко хворих у клініки  Києва та інших міст України, у Німеччину, і часто сідати за кермо доводилося і самому Гюнтеру.

Він дуже любив грати роль Святого  Миколая,  коли розвозив подарунки в інтернати та сиротинці. Особливо багато мальтійці допомагали людям похилого віку, важким інвалідам, якими мало хто й опікувався.

У благодійній діяльності Гюнтеру Блеккеру допомагала його дружина Віра, яку він знайшов на Волині,  вони не отримували заробітної плати, а жили у невеликій Віриній квартирі практично до останнього часу, жили  на німецьку пенсію Гюнтера. Трохи більше року тому Блеккери переселилися у власний будиночок в селі Боратин, де на сільському цвинтарі і поховано було цього доброго чоловіка.

Дуже багато людей проводжали Гюнтера Блеккера в останню дорогу з кафедрального римо-католицького костелу у Луцьку. Він і  його Віра були завжди щирими у наданні допомоги, а це цінується. Шкода, проте,  що ні з міської, ні з обласної влади нікого не було на цьому прощанні, хоча саме мальтійці допомагали цій владі роками і безкорисливо.

Багато співпрацював Гюнтер зі студентами, запрошуючи молодь стати членами благадійної організації. Не виключенням для нього став і Ківерцівський медичний коледж, студенти якого є затятими учасниками благодійних справ.

Освітній заклад співпрацює з Мальтійською службою ось уже 21 рік. При медичному коледжі створена юнацька група Мальтійської служби допомоги, керівникам якої є викладач фізики Світлана Лищук. Під керівництвом Валентини Стадницької працює гурток самодіяльності, студенти якого частенько беруть участь у «Зустрічах милосердя», на яких збирають немічних та самотніх, влаштовуючи солодкі столи столи, концерти та вручаючи подарунки.

Гюнтер разом із дружиною традиційно влаштовували для студентів десятиденні літні табори на Світязі. Саме там юні ківерцівські благодійники мали можливість познайомитися із студентами інших навчальних закладів.

Загалом під опікою мальтійців знаходиться близько 75 жителів Ківерцівського району. 

Студенти медколеджу на «Зустрічі милосердя»
Студенти медколеджу на «Зустрічі милосердя»

Ансамбль «Свічадо» на «Зустрічі милосердя»
Ансамбль «Свічадо» на «Зустрічі милосердя»

«Зустрічі милосердя»
«Зустрічі милосердя»


Літній табір Мальтійської служби
Літній табір Мальтійської служби

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39