Хоче, але не може: проблеми об'єднання Прилуцького з Луцьком

13 Листопада 2017, 11:37
1473

Про створення об’єднаної територіальної громади із Луцьком у селі Прилуцьке Ківерцівського району активно заговорили з початку осені.

Про це для Район.Луцьк пише Людмила Распопа.

Раніше у рамках децентралізації село почергово відмовлялося створювати ОТГ із Ківерцями, Липинами і Жидичином. Об’єднання з обласним центром депутати сільської ради вважають вигідним для Прилуцького. Проте, об’єднуватися не поспішають. Чому, з’ясовували на прес-конференції, ініційованій депутатською групою «Воля громади» у четвер, 9 листопада.

«Треба інформувати громаду»

Депутатська група «Воля громади », що діє у Прилуцькій сільській раді, нараховує 8 членів. Депутати-самовисуванці кажуть, що не представляють інтересів жодної з політичних партій. Вони складають більшість, адже загалом у раді 14 депутатів.

За словами депутатки Людмили Гмитронь, громада не поінформована щодо переваг та недоліків об’єднання, а сільський голова Валентин Арчибасов не сприяє такій поінформованості. На питання, чому ж самі депутати не ініціюють збори громади та зустріч із експертами з децентралізації, жінка відповіла, що «люди не прийдуть».

Сільський голова «ветує»

«Ми могли б стати перспективною громадою, і об’єднатися з Луцьком на взаємовигідних умовах, але цього не сталось. Двічі сільський голова накладав вето на рішення депутатського корпусу про об’єднання. Першого разу причиною було те, що попередній проект рішення не був погоджений комісією міськради. Друге вето 4 жовтня сільський голова наклав, бо не було виконано умов договору про співпрацю між Прилуцькою сільською та Луцькою міською радами», – пояснює Людмила Гмитронь.

Оскільки сам сільський голова вирішив не брати участь у прес-конференції, ми спитали його позицію та обґрунтування затримки рішення про об’єднання у телефонному режимі.

«Вето були накладені з певних причин. А депутати, що поїхали на прес-конференцію, мабуть, інтереси міської ради там представляти поїхали. Договір є договір. Там сказано, що тільки виключно після виконання всіх умов співпраці, ми можемо об’єднатись. Деякі умови договору взагалі не виконуються. Як от з будівництвом садочка в Дачному. Проект в нас є, земля є, будівництво повинне розпочатися в 2018 році. А ще, недавно я зайшов в інтернет, відкрив закон про добровільне об’єднання громад. Прочитав, що Верховною Радою в другому читанні не було проголосовано, щоб міста обласного значення були прирівняні до ОТГ. Виходить, що згідно законодавства Луцьк не може приєднати нас (але ж умови, висунуті вами, для об’єднання, виконує - авт..). А вони ж сьогодні прийшли домовлятися про співробітництво, а завтра скажуть, що давайте об’єднуватися, і умови не виконають. Я чесно виграв вибори. Тому говорити, що я маю якісь там амбіції залишитися на посаді немає сенсу. Хочу, щоб Прилуцьке розвивалося. Бо хто ж з них (міських депутатів – авт..) нам допоможе? Я виріс в Ківерцях, на вулиці Леніна біля Райкому. Я знаю, що таке комфорт і цивілізація. В Прилуцькій сільській раді я вже живу 30 років, і нам ніхто не допомагає. Вони кажуть, що збудують дитячі майданчики. Але для чого нам майданчики, якщо садочка нормального для дітей нема?! І ще про ОТГ. Держава, звісно, надає допомогу, але до об’єднаної міської ради по партійних списках увійде один депутат (він представлятиме всі 4000 населення), і дуже імовірно, що до нас ті гроші не дійдуть. Моя позиція – треба виконувати договори. І тоді будемо працювати», - прокоментував Валентин Арчибасов.

Луцьк і виконання умов договору про співпрацю

Оскільки місто Луцьк неабияк зацікавлене у об’єднанні з Прилуцьким та розширенні власних меж, Луцька міська рада погодилася на ті умови об’єднання, які висунули прилучани. Пункти договору стосувалися благоустрою Прилуцького в обмін на спільне користування земельним фондом та приєднання села до обласного центру.

Серед умов, які зобов’язався виконати Луцьк, були відкриття ЦНАПу, запуск міської маршрутки в село, можливість дітям з Прилуцька відвідувати садочки та школи в Луцьку, будівництво дитячого садка в Дачному, створення фельдшерсько-акушерського пункту, входження місцевого будинку культури у мережу закладів культури Луцька, а також ремонт вулиці Наливайка-Богуна.

«Воля громади» там говорила, що Прилуцька сільська рада не виконує обіцянки і не дала ділянки Луцьку. Вони взагалі депутати сільської ради чи інопланетяни?! Ми розробляємо генплан. Землі за межами населеного пункту, які мають сільсько-господарське призначення, ми не можемо дати місту. Коли будуть зміни в генплані, тоді говоритимемо і про землю. Але тієї землі в нас досить мало. Десь орієнтовно 70 гектарів, розкиданих у різних частинах», –пояснює виконання умов договору сільський голова Прилуцького Валентин Арчибасов.

Що буде далі?

Депутати Прилуцької сільської ради заявляють, що готові до рішучих дій. У разі, якщо сільський голова не припинить перешкоджати процесу створення ОТГ спільно з Луцьком, восьмеро депутатів «Волі громади», що складають більшість у сільській раді, готові просто не голосувати під час сесії, чим зупинять роботу сільської ради.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024