Різдво-2018: що не можна робити в свято

07 Січня 2018, 12:35
4283

В Україні 7 січня 2018 року відзначають Різдво Христове: що не можна робити, традиції і обряди свята.

Про це пише Кореспондент.

Щороку 7 січня православні християни відзначають Різдво Христове. Свято відрізняється від католицького, яке припадає на 25 грудня, не тільки датою, а й звичаями.

Для християн Різдво – одна з найважливіших подій в році. Багато відзначають свято згідно з прийнятими канонами і традиціями.

Традиції православного Різдва і їхня історія

Більшість традицій Різдва дійшли до наших днів ще з давніх часів. Далеко не всі знають, звідки бере початок той чи інший звичай.

Перед Різдвом прийнято дотримуватися посту. Різдвяний піст триває 40 днів, але особливо суворі обмеження в Святвечір, 6 січня. Його суть полягає не тільки у відмові від їжі, але і в духовному вдосконаленні себе.

Саме з духовного посту веде свій початок традиція засівання на Різдво. Люди вірили, що звільнившись від негативу, випробувавши своє тіло і дух на міцність, їх потрібно засіяти зерном добра і благополуччя. Тож 7 січня прийнято колядувати, бажаючи господарям будинку всіх благ і “посівати” зерном: рисом, пшеницею, просом.

Також на Різдво здавна накривали пишний стіл. Традиція залишилася досі, але раніше це робилося це не так для свого задоволення, як для притягнення добрих духів. Наші предки вірили, що в Різдво духи борються з безбожністю і після цього їм необхідно поповнити сили.

Також обов’язкова умова столу в Святий вечір – наявність 12 пісних страв. Ця кількість пов’язана з кількістю апостолів.

Крім подібних традицій існувала також низка заборон, які також були покликані вберегти людину і її сім’ю від негараздів.

Що не можна робити в Різдво

Чимало заборон також пов’язані зі святковим столом і їжею.

У святий вечір не можна їсти м’ясо і продукти тваринного походження. Це пов’язано з тим, що ще триває Різдвяний піст.

До сходження першої зірки заборонено їсти, крім дітей і хворих.

Всі страви на столі слід скуштувати, а прибирати страви до настання Різдва категорично не можна. Це вважалося поганою прикметою.

Також перед Різдвом небажано ходити в лазню і митися взагалі. З історичної точки зору таку заборону можна пояснити тим, що процес займав багато часу (наколоти дров, розтопити баню і нагріти її), а господарі були зайняті приготуваннями.

Але є і більш духовне пояснення. Вважається, що вода допомагає людині змити з себе гріхи. А в Різдво християни хотіли впоратися з очищенням самостійно, силою свого духу, без сторонньої допомоги.

Саме з чистотою духу пов’язані й інші заборони в цей день. У Різдво не можна лихословити і сваритися. Не можна відмовляти людині в допомозі та милосерді.

Як і в більшість православних свят забороняється шити, прати, прибирати, працювати в хаті, йти на риболовлю чи полювання. Цей день повинен бути присвячений Богові.

Також не можна зустрічати Різдво в старому одязі і прикрашати верхівку ялинки чим-небудь іншим, крім зірки. Вона символізує Віфлеємську зірку.

Незважаючи на поширену думку, ворожити на Різдво також заборонено.


 

Коментарі
08 Січня 2018, 16:04
А чому автор не написав про суть свята, для чого прийшов Христос на землю яка ціль була його приходу...?((( Пишете всяку чуж та неправду лиш би люди правди не знали.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024