Сьогодні 73-річчя святкує Ківерцівська районна газета «Вільним шляхом»

07 Січня 2018, 13:16
8246

У цьому році, 7 січня, виповнюється 73 роки від дня випуску першого номера Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» (1945).

Непроста біографія районної газети, як непрості й будні жителів Ківерцівської землі. З пожовклих від часу перших сторінок газети дізнаємося про допомогу фронту в роки війни, повоєнну відбудову, пише на шпальтах газети Вільним шляхом» колишня редактор районки Людмила Якимчук з нагоди 65-річчя видання.

Широкого розмаху набув рух за заготівлю лісу для відбудови Донбасу, його шахт. Повідомлення про відкриття нових підприємств, групування селян для колективного обробітку земель, колективізацію. Та все ж однією з провідних тем була тема людей праці, чиїми руками і розумом оновлювалася наша земля. Журналісти – літописці району – інформують читачів про важливі події в державі і в трудових колективах, життя славних жителів села і міста.

Чимало сил, запалу, творчих здібностей віддали газеті люди, які працювали в районці. У різні часи залишили вони помітний творчий слід на шпальтах часопису. Працювали, щоб районна газета була читабельною, мала найтісніші зв’язки з громадським авторським активом. Перший номер газети у 1945 році друкував Охоцький Севастян, а Дунаєва Євгенія була першим коректором.Через районну газету пройшла когорта талановитих людей, які зберегли в душі і серці теплий спомин про свої перші кроки у журналістику в Ківерцівській газеті. В нас працювала до вступу в університет письменниця Маргарита Малиновська, ще донедавна головний редактор газети «Урядовий кур’єр» Михайло Сорока, власний кореспондент республіканської газети «Сільські вісті» по Волинській і Рівненській областях Олексій Григор’єв, науковий співробітник Центру досліджень періодики, автор поетичних збірок Ігор Павлюк, асистент кафедри мови і засобів масової інформації факультету журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка Людмила Петрук… Так уже, мабуть, судилося, що в раннє повоєння редактори тодішньої двополоски змінювалися разом з прискореною динамікою життя: О. Козубов, А. Демченко, Н. Мельник, П. Черкас, І. Поліщук, Л. Гузь. Та всі рекорди щодо трудового стажу редакторів районки (на той час вже чотириполоски) побив М.Миценко. 

Редакція районної газети. 1975 рік
Редакція районної газети. 1975 рік

Майже двадцять три роки очолював редакційний колектив Микола Іванович Миценко, виховав не одного журналіста і редактора. Має десятки почесних грамот і подяк, нагороджений чотирма медалями.  Наша газета впродовж десятків років не випадала з першої трійки кращих місцевих видань в області. Схвальні огляди газети не раз друкувалися в республіканській пресі, не кажучи вже про обласну. Районка виходила навіть на перше місце в Україні за рівнем художньо-поліграфічного виконання.

До 50-річчя газети колишній редактор Нецько Галина писала (скористаємося матеріалами, підготовленими свого часу колегою): «У перші повоєнні роки газета виходила на двох сторінках, набиралася вручну. Тираж мала 1500 примірників (у 1995 році–1200). У 70-80-х роках тираж сягнув 10-12 тисяч примірників. Ще у 1991 році газета виходила тричі на тиждень. Зменшився і штат редакції з 16 до 6 чоловік. Не виходить в ефір і районне радіомовлення, бо несправна апаратура».

Газета – дзеркало, в ній знаходить відображення все, що діється довкола. Сьогодні чимало наших читачів, держслужбовців і не тільки, користуються підшивками преси для вивчення історії краю. У прискореному ритмі життя відгомонять роки, відходитимуть у невороття покоління за поколінням. Жовтітимуть в архівах спресовані часом підшивки газет, але не зникатимуть. Вони вічно дихатимуть енергією минулих років і промовлятимуть до нащадків нетлінною мовою історії.  І, як написав колишній наш колега, директор видавництва «Надстир’я» Микола Богуш: «Мо’то з волі Господньої, а чи просто випадковість, але факт залишається фактом: Ківерцівська районна газета народилася в перший день Різдва 1945-го».  Відтак, на це ж велике християнське свято 2018-го їй виповнюється сімдесят три. 


 

Коментарі
22 Січня 2022, 10:14
Районки - це ціла епопея...
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024