Ківерцівський календар: що відзначати 13 січня

13 Січня 2018, 11:00
2094

Сьогодні українці святкують Щедрий Вечір, іменини відзначає Меланія, а західний вітер передвіщає хороші надої та достаток риби.

Церковний календар:

За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), – Щедрий Вечір. Це – залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем – це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки.

Внаслідок розбіжності, яка існує між  Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі в році: офіційне святкування Нового року припадає на 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою складовою прадавнього календарного обрядового циклу українців, сьогодні носить назву Старого Нового року.

У навечір'я Нового року (тепер – 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними: тут на столі й кутя, і ковбаси, й холодець, і шинка...


 

З іменинами вітайте Меланію та Петра.

Астровісник:

Сьогодні 26-ий місячний день. Варто економити енергію, нерви і кошти, всіляко уникаючи суєти, пустих балачок, пліток і непотрібних покупок. Не піддавайтеся нападам гордощів і самолюбства. Натомість можете поворожити. «Рецепт» від Громовиці Бердник: візьміть шість склянок, наповніть їх десь на третину водою. В кожну покладіть по одному предмету: цукор («солодке життя»), сіль (сльози, випробування), обручку (шлюб, зв’язок, контракт), монету (власне гроші), хліб (символізує здоров’я). Одну зі склянок так і залиште з водою, що символізуватиме несподіванку, сюрприз долі. Можете додати якийсь свій предмет: наприклад ключ або хрестик. З зав’язаними очима, трішечки потримавши руку над кожною, обирайте три склянки. І так – тричі. Ворожити ліпше в парі, щоби хтось запам’ятовував відібрані вами склянки і знову міняв їх місцями. Потім дивіться, яку склянку обирали найчастіше і розшифровуйте знаки: сіль і каблучка можуть натякати на розлучення, ключ – чималі зміни в житті і т.д.

Народний прогноз погоди:

  • 13 січня відзначається день пам’яті преподобної Меланії Римлянки.
  • У народі називають цей день «Щедрий вечір».
  • Погода кожного наступного дня відповідала погоді кожного з дванадцяти місяців.
  • Якщо вночі був південний вітер, то рік очікували спекотний і урожайний.
  • Західний вітер передвіщав хороші надої та достаток риби, а східний – рясний урожай фруктів.
  • Якщо помічали на вікнах лід, то розраховували на достаток меду.
  • З цього часу день збільшується на годину.


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024