Ківерцівський календар: що відзначати 15 січня

15 Січня 2018, 09:59
1113
Нині Сильвестра: кому допомагає «курячий бог» і дисципліна понад усе.  

15 січня в Україні та світі:

  • День Мартіна Лютера Кінга.
  • День пам'яті святого Серафима Саровського.
  • День посадки дерев в Єгипті.
  • День Вікіпедії.

Народний календар:

Сьогодні святителя Сильвестра, папи Римського. Він жив у ІV столітті й був одним із перших християн, прославлених у лику святителів, а не мучеників. Єпископом став ще за імператора Костянтина, котрий власне і визнав християнську церкву. Саме з Сильвестром пов’язане прийняття Костянтином християнства.

Цей день у давнину називали ще «Курячим празником». На Сильвестра чистили курники, різали чорну курку, щоб «інші добре неслися». Також курник окурювали освяченими на Маковія травами аби кури не хворіли: не сліпнули й не були слабкими на лапи. У курник вішали «курячого бога» – невеличкий камінчик з наскрізним отвором посередині. «Курячий бог» вважався чарівним предметом: за повір’ям, він міг принести власнику оберега щастя і вдачу. До того ж, він мав оберігати людей, тварин і обійстя від злих духів. Інша його назва – «собачий бог». Дітям на Сильвестра дарували нові іграшки – півників із глини.

А ще передбачали майбутню погоду: чистили 12 цибулин (намагаючись при цьому не плакати), на кожну насипали дрібку солі й залишали на ніч у печі. Вранці дивилися: яка за ліком цибулина мокра – той місяць буде дощовим.

Іменинники сьогодні Серафим, Уляна, Сергій.

Астровісник:

Сьогодні 28 місячний день, Місяць «на найвищому рівні» зустрінеться з Меркурієм у Козерогу. Тож варто дотримуватися ієрархії, етикету і протоколу, а також пам’ятати про дисципліну. Псевдодемократичність, шароварне панібратство цього дня не в тренді. Вдалий день для співбесіди, налагодження ділових взаємин. Вірогідним є підписання важливого закону, наказу, появи інструкції чи якогось іншого документа. Актуальним буде обговорення стратегічних програм, графіків роботи, кадрових питань.  

Народний прогноз погоди:

  • 15 січня вшановується пам’ять святителя Сильвестра Римського, преподобного Сильвестра Печерського і Серафима Саровського.
  • У минулі часи цього дня було Куряче свято.
  • 15 січня чистили курятники і окурювали їх смолою з оманом.
  • Сині вечірні хмари цього дня передвіщали зміну погоди.
  • Спостерігали також за місяцем: якщо його роги гострі та яскраві, слід чекати вітру.
  • У народі говорили: «Січень гонить хурделицю за сім верст» – цей місяць хоча і холодний, але відносно спокійний.


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024