Ківерцівський календар: що відзначати 18 січня

18 Січня 2018, 10:20
2338

Сьогодні ківерчани вшановують пам'ять двох талановитих композиторів, українці святкують «Голодну Кутю», а повний місяць обіцяє великий розлив річок навесні.

Ківерцівський календар:

  • 18 січня виповнюється 19 років від дня смерті самодіяльного композитора, першого керівника хору «Просвіта» Анатолія Семеновича Михайлова (1999), який був директором Ківерцівського будинку культури. Анатолій Семенович помер на 61-у році життя після тяжкої хвороби. Це автор більше десяти пісень, що мають неабияку популярність серед слухачів, зокрема: «Край козачий — Україна», «Колискова», «Пісня про Ківерці», «Пісня про Цумань» та ін. 
  •  18 січня 1997 року помер Батенчук Ярослав Дмитрович (1928-1997) – композитор і деригент. На його рахунку створення хорів у Ківерцях (в музичному училищі, районному будівельному комбінаті, районній лікарні) та в багатьох селах. Заслужену славу принесла видатному хормейстрові створена і керована ним самодіяльна народна академічна хорова капела Ківерцівського районного Будинку культури, у репертуарі якої були сотні творів національної і світової класики та українських народних пісень. 

Церковний календар:

Сьогодні Голодна кутя, Голодний Святвечір. Такі назви були пов’язані з традицією не їсти скоромного (жирного) у цей час, постувати, аби завтра вранці напитися йорданської води. А ще на Голодну кутю вже не закликали вечеряти святих душ та Щедрого бога. Основні елементи святкування повторювали святвечірні традиції. Як і на Багату кутю, на Голодну готували лише пісні страви, але в меншій кількості.


 

З іменинами вітайте Йосипа, Євгенію, Семена, Григорія.

Астровісник:

Сьогодні 3 місячний день. Місяць перебуватиме у знаку Водолія. До того ж, з 18 січня по 11 лютого Венера – планета любові, краси і гармонії, проходитиме транзитом по знаку Водолія. Втім, навіть така дислокація космічних сил не зменшить напруги, адже Водолій відомий як знак свободи, несподіванок і екстраординарності. Зростатимуть амбіції, ставки, запити, бажання, температура… Можливо, тільки гривня падатиме. В цей період важливою є комунікація, бажано з інтелектуальною складовою. Не варто забувати, що Водолій – це ще й знак міцної дружби, тож не забувайте про друзів. Зберігається великий ризик травматизму і конфліктності. Нові, особливо ризиковані справи ліпше не починати.

Народний прогноз погоди:

  • Якщо цього дня заметіль, сніг і поземка – бути хорошому врожаю.
  • Якщо зоряна ніч на Водохрещу – буде врожай ягід, гороху і хліба.
  • Сильні південні вітри 18 січня передвіщають грозове літо, а заметіль на Водохрещу приносить заметіль на Масницю.
  • Повний місяць цього дня обіцяє великий розлив річок навесні.


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024