Ківерцівський календар: що відзначати 21 січня

21 Січня 2018, 11:25
1945

В Україні сьогодні святкують Пів-Івана, проганяють свята та вітають з іменинами Омеляна.

21 січня в Україні та світі:

  • Міжнародний день обіймів
  • Всесвітній день снігу (Міжнародний день зимових видів спорту)
  • День бабусі в Болгарії
  • Всесвітній день релігії
  • Православні українці відзначають Різдвяний день або Пів-Івана

Народний календар:

«Святкуй раз на місяць – будеш веселим, запразникуєш щодень – будеш голим», – казали в давнину. Втім, хоч свята і минули, але наші пращури не поспішали з ними прощатися. Так само, як великим святам передував чималий час підготовки – фізичної та духовної, так само і виходили зі свят поволі та поступово, а не раптом. Наступний після Іоана Хрестителя день в народі називали Пів-Івана або Різдвяним днем.

Чому така назва? Тому що Пів-Івана святкують у такий же день тижня, що і Різдво. Крім того, це святце відоме ще як «виряджання» чи «проганяння свят». Хоча з Предтечі вже наставали робочі будні, у цей день ще ніхто не працював, бо «Пів-Івана ложки полоще». Відзначали його переважно жінки. Цього дня годилося (якщо цього не зробили на Хрестителя) обов’язково внести до хати пряльні снасті, «щоб лихий не попутав пряжі» (в деяких регіонах це робили на Голодну кутю – 18 січня). 

Старші молодиці, прикрасивши яскравими стрічками і калиною гребені, ходили від хати до хати, сповіщаючи, що сьогодні ввечері будуть «свята проганяти», тобто збиратися на останні складчини. У деяких регіонах України, приміром на Переяславщині, свята «виряджали» всім селом. Всі мешканці збиралися в певній хаті на вечерю. За обрядовим столом виголошували різноманітні тости, побажання, примовляння. 

З іменинами вітайте Омеляна, Георгія, Григорія, Василісу.

Астровісник:

Сьогодні 6-ий місячний день. Важливими будуть щирість, відкритість, емоційність, налаштованість виключно на позитив. Не завадить і почуття гумору, яке зможе пригасити будь-які спалахи конфліктності. Добре обмінюватися послугами. Утім, не варто сьогодні ділитися з кимось власними таємницями – навіть найневиннішими – ризикуєте стати справжньою жертвою чорного піару. Таланитиме шпигунам усіх мастей: таємні місії і секретні операції вдадуться на славу. Будь-яке рішення ухвалюйте миттєво, але намагайтеся уникнути суєти. А ще не забувайте, що сьогодні неділя. Нехай вона стане для вас чарівною, теплою і незабутньою!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024