Ківерцівський календар: що відзначати 23 січня

23 Січня 2018, 11:29
1695

Сьогодні у селі на Ківерцівщині відкрили «Просвіту», церква нині вшановує пам’ять Григорія Ніського, а іменини цього дня святкує Макар та Павло.

Ківерцівський календар:

23 січня 1927 року в селі Сильне Ківерцівського району була відкрита «Просвіта». Першим головою філії у селі Сильно був Гаврило Близнюк, секретарем Микола Палецький, а скарбником Кирило Ройко. У її складі перебували: Нестерчук Семен, Ройко Карп, Куницький Тихін, Ройко Михайло. При «Просвіті» організували аматорський гурток і дуже часто ставили п’єси у гмінній залі. Крім «Просвіти» розвивалася споживча кооператива «Надія» і філія «Сільського господаря». 

Народний календар:

Церква вшановує цього дня пам’ять Григорія Ніського, який є одним із знаних отців Церкви, філософом, богословом. До того ж, він був молодшим братом самого Василія Великого, близьким товаришем іншого Григорія – Богослова.

Григорій Ніський жив у 4 столітті. Був одружений. У порівнянні з Василієм Великим мав набагато м’якший характер і був позбавлений ораторського хисту. У боротьбі з єресями допомагав брату не як діяч і організатор, а як письменник і богослов. Цікавою є позиція святого щодо паломництва на Святу Землю. За декілька років до смерті він сам здійснив подібну подорож, але так само як і наш Микола Васильович Гоголь, був дуже розчарований побаченим.

Він нарікав на суєту і штовханину, гендлярський дух того краю. «Навіщо прагнути здійснювати те, що не робить тебе ні блаженним, ні ближчим до Царства Небесного? Хіба Господь заповідав нам мандрувати в Єрусалим і називав це доброю справою? Якщо твоя душа сповнена лукавства, то хоча б ти і був на Голгофі чи на горі Оливковій, або ж під пам’ятником Воскресіння, – ти так само далекий від прийняття Христа в себе, як і той, хто не сповідував і початку віри», – з сумом зауважував єпископ.

У народі цей день називали «Грицем-літозазивачем» і по цьому дню визначали, яким буде літо. Тому, так і казали: «Який день – таке й літо», «Іній на стіжках – на мокрий рік».

З іменинами вітайте Григорія, Дарку, Павла, Макара, Анатолія.

Астровісник:

Сьогодні 7-ий і 8-ий місячні дні. Місяць продовжує перебувати в знаку Овна, що спонукатиме декого до спонтанних поривів і майже нездоланного прагнення свободи. Ускладнений квадрат до Меркурія створить сприятливі умови до суперечок і конфліктів. Можуть несподівано змінюватися попередні плани, накази, інструкції, виникати помилки в програмних кодах. Не варто направляти офіційних листів і звертатися в вищі інстанції. Сьогодні не той день, коли треба чимось хизуватися або ж надиматися, згадуючи про власні чесноти і здобутки. Менше вживайте слово «я», більше слухайте ніж говоріть. Обираючи з двох маршрутів, перевагу надавайте перевіреному. Не забувайте побільше рухатись.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024