Ківерцівський календар 29 січня: Господь визволив Петра з вериг

29 Січня 2018, 11:30
1958

Сьогодні з кайдан визволили Петра, дерева в цей день сплять, господині – бояться прати.

Церковний календар:

За церковним календарем сьогодні Поклоніння чесним веригам (тобто кайданам) апостола Петра. 

Близько 42 року апостол Петро за повелінням царя Ірода Агриппи був ув'язнений за проповідь про Ісуса Христа. У в'язниці він був зв'язаний двома залізними ланцюгами.

Вночі, напередодні суду над ним, Ангел Господній, зняв ці ланцюги (вериги) й чудесно вивів його із в'язниці. Християни, почувши про чудо, взяли вериги (ланцюга) та зберігали їх як коштовність.

Одержимі різними хворобами, приходячи до них з вірою, отримували зцілення. 


 

Народний календар:

В народі цей день йменували Петром Веригою. З ним не пов’язані будь-які обряди, хіба що жінки остерігалися прати білизну. Вважалося, що «На Петра Вериги половина снігу, половина криги» чи «На Петра Вериги розбиваються криги». Саме ця обставина змушувала селян, особливо лісової зони, прискорювати заготівлю деревини для житла.

У наших предків було правило: вирубку лісів проводити не будь-коли, а лише взимку, «як дерево спить». Вважалося, що рубати живого друга, коли починається сокорух, – великий гріх. Найкраще, на їхню думку, робити це «в період спокою» – з січня і до середини березня, «бо дереву в цей час не болить».

Заготовляти деревину починали переважно в так звані «чоловічі» дні – вівторок і четвер. Існувала й така прикмета: «Щасливе те дерево, навколо якого сніг обтанув». Під час вибору дерев на будівництво практикували й постукування стовбурів обухом сокири: дзвінкий звук був ознакою гарних властивостей дерева, глухий – поганих. Коли рубали перше дерево, на його пень слід було покласти гроші й шматочок хліба, а в майбутньому на цьому місці годилося посадити нове.

З Петра Вериги обов’язково чекали відлиги. А ще цей тиждень називається «седмицею суцільною» – навіть у середу і п’ятницю немає посту.

Іменинник сьогодні Петро.

Астровісник:

Сьогодні 13-та і 14-та місячні дні. Понеділок – день Місяця, до того ж, саме сьогодні природний супутник Землі перемістився до знака Рака, який є для нього рідним. Тож упродовж доби лунатиме чарівний мотив любові, дружби і гостинності. Серед позитивних моментів дня можуть бути: подарунок, компенсація, прибуток, впливове покровительство, зізнання в коханні. У найгіршому разі – субсидія від держави. Але якщо бажаєте отримати щось із перерахованого, маєте перебувати на одній емоційній або духовній хвилі з потрібними людьми, проявляти щиру зацікавленість, емоційну відкритість. Посилиться також і роль сім’ї, родинних зв’язків. А ще сьогоднішній день гарний для подорожі, еміграції, отримання громадянства і взагалі – пошуку нових рідних берегів.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024