Ківерцівський календар 30 січня: фашисти покинули Дідичі

30 Січня 2018, 09:35
1798

Сьогодні німецькі загарбники покинули село Дідичі, церква віддає шану преподобному Антонію Великому, а відпочивати сьогодні не можна.

Ківерцівський календар:

30 січня 1944 року закінчилася німецько-фашистська окупація села Дідичі Ківерцівського району.

З села 28 юнаків і дівчат вивезли на каторжні роботи до Німеччини. 207 уродженців населених пунктів сільради не повернулися з війни. Фашисти завдали збитків на 3,7 мільйонів карбованців. 

Церковний календар:

Католики згадують сьогодні святу Мартину Римську – мученицю ІІІ століття, покровительку Риму, а християни східного обряду – преподобного Антонія Великого – одного зі стовпів християнського чернецтва, чия мудрість крізь віки світить з неодмінною силою, надихаючи на духовні подвиги нинішніх немічних подвижників. 

Засновник  відлюдницького чернецтва преподобний Антоній Великий народився в Єгипті близько 250-го року. Рано залишившись без батьків, Антоній віддалився від світу і оселився в пустелі.

Важко описати всі спокуси й випробування, які випробував цей подвижник.  Він страждав від голоду і спраги, холоду і спеки. Але найстрашніша його спокуса, за словами самого Антонія, було в серці: це туга за світом і занепокоєння в думках.

До цього додалися спокуси демонів і різні жахи. Спокійний, стриманий, до всіх однаково привітний, старець незабаром став батьком і наставником багатьох людей. Пустеля ожила: в горах з'явилися обителі ченців. У віці 106 років преподобний Антоній Великий мирно відійшов до Господа.


 

Народний календар:

Якось один із ченців запитав Антонія: «Що мені робити?» Антоній відповів йому: «Не сподівайся на свою праведність, не шкодуй про те, що минуло, і приборкуй язик і черево».

У народі цей день називали Антоном-перезимником, а також Антоніною-половинкою. Закінчувався холодний січень, половина зими вже була позаду, попереду вже ледь-ледь визирала весна, але все одно, довіри до погоди не було. Тому й казали: «Хитрий Антін з усіх сторін», «Прийшла Антоніна – зими половина».

Підмічали погоду: «Якщо вночі місяць обгородився хмарами – на вітер», «Розкаркалося гайвороння – невдовзі збереться метелиця». Цього дня зазвичай пекли толокняні колобки, що символізували сонце. В муку додавали яйце, вершкове масло, сіль, молоко, формували невеличкі кругленькі булочки й випікали. А ще продовжували боротися з вроками. Брали гострого серпа й поперек доріжки, що вела до оселі, креслили лінію, тобто «відсікали» все лихе.

Іменинники сьогодні Антоній та Антоніна.

Астровісник:

Завтра на нас чекає повне місячне затемнення, а сьогодні – 14-ий і 15-ий місячні дні. До обіду час більш-менш сприятливий, енергетично позитивний і можна сказати – вирішальний в плані ухвалення доленосних рішень. Якщо ви пропустите певну мить – втратите нехай і не все, але майже весь наступний місяць. В жодному разі не можна відпочивати. Маєте займатися якимись справами. Але друга половина дня, яка наблизить нас до повномісяччя й затемнення, матиме дуже несприятливу енергетику, тому важливі зустрічі, консультації, подорожі ліпше відкласти. Чимало сюжетів доби матимуть «подвійне дно». Заява, зроблена цього дня, може виявитись передчасною. Значно зростає небезпека травмування, конфліктів, та всіляких інших ризиків.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024