Ківерцівський календар 2 лютого: визволили села Ківерцівщини

02 Лютого 2018, 11:25
2018

Ківерцівський календар: 

2 лютого 1944 року Сильне, Городище і Клубочин Ківерцівського району були визволені радянськими бійцями 6-го гвардійського кавалерійського корпусу 1-го Українського фронту.

2 лютого 1944 року визволені населені пункти району Борохів, Веснянка, Вишнів, Гавчиці, Гайове, Дачне, Дідовичі, Домашів, Журавичі, Звірів, Звози, Йосипівка, Клепачів, Клубочин, Конопелька, Котів, Кульчин, Липляни, Личани, Лички, Метельне, Микове, Муравище, Небіжка, Озеро, Озерце, Олександрія. Олика, Острів, Прилуцьке, Сапогове, Сильне. Славне, Словатичі, Сокиричі, Суськ, Тростянець, Хопнів, Човниця.

2 лютого в Україні та світі:

  • Всесвітній день заболочених територій
  • День їжака в Італії
  • День бабака в США і Канаді
  • День свічок в Естонії
  • День розгрому Червоною Армією вермахту в Сталінградській битві
  • Фестиваль квітів в Таїланді

Церковний календар:

Цього дня Церква вшановує пам’ять Євфимія Великого, одного зі стовпів християнського чернецтва. Саме цього дня, 1545 років тому святий Євфимій мирно відійшов до Господа. 

Прагнути до Бога. Жити з Богом. Служити Йому. Такий шлях з юних років обрав святий Євфимій Великий.

Спочатку він ніс чернечі подвиги в рідній Вірменії. Потім - в монастирях Палестини. Для багатьох ченців і мирян преподобний Євфимій був духовним наставником. Маючи дар розсудливості, святий прийняв постанови Третього і Четвертого Вселенських соборів, визнавши їх православними. Таке його рішення мало велике значення, адже багато християн в часи єретичних смут в питаннях віросповідання орієнтувалися на цього святого. За подвижницьке життя і тверде сповідання православної віри Євфимій увійшов в церковну історію під ім'ям Великий.

Народний календар:

Колись у давнину лютий був періодом страшних хуртовин. «На Юхима вітри дули – кучму здули, жупан зняли, рукавиці самі впали», – жартували українці. Якщо опівдні цього дня світитиме сонце – весна буде ранньою, а літо дощовим. Вітер – до сирого року. Якщо ж буде віхола – тиждень лютуватиме.

Спостерігали цього дня і за тваринами: якщо коти немилосердно дряпають підлогу чи стіни, а кури вертять хвостами – знову ж таки: бути заметілі. Цікавий факт: у часи Давньої Русі та Середньовіччя кішка в людських оселях була рідкістю. Її дарували знатним людям, і коштувала вона чималих грошей. У середньовічній Європі, завдяки негативному піару церковників, кішка вважалася втіленням і прислужницею самого диявола. Нещасних тварин ловили, спалювали, так само як і жінок, котрих підозрювали у чаклунстві на багаттях, або скидали з високих дзвіниць. Кішку в середньовічних містах заміняла ласка – вона ловила мишей і її намагалися одомашнити. Втім кішки все ж потіснили ласицю. В православ’ї (так само як і в ісламі) ставлення до кішок було дуже толерантним. Це була єдина тварина, котрій дозволялося ходити по храму (крім олтаря). Щоправда, пересторога щодо чорної кішки все ж була…

Іменинники сьогодні Інна, Юхим, Захар.

Астровісник:

Місячний цикл знову пішов на спад і сьогодні 17-ий місячний день з досить потужною енергетикою. Гарний час для завершення чогось давно початого і відпочинку, особливо вечірнього. Символ доби – виноградний кетяг – втілення повноти життя, краси, задоволення. Стрижка цього дня небажана – можлива перешкода у справах, щось «відріжеться», а за східними віруваннями – принадить до вас ще й лихих духів. Медитація дня – танець. Обирайте: пристрасне танго, аристократичний вальс, запальна полька, чи просто вийдіть нарешті з-за столу й ушкварте рідного українського гопака. Але обережно: день травмонебезпечний, до того ж уразливою є психіка. Особливо жіноча.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024