Ківерцівський календар 3 лютого: від фашистів визволили Цумань

03 Лютого 2018, 10:20
2808

Сьогодні Максима: де святкують день морквяного торта та чому потрібно триматися землі.

Ківерцівський календар:

3 лютого 1944 року від фашистських загарбників були визволені такі населені пункти райну: Берестяне, Гремяче, Знамирівка,Карпилівка, Липне, Макаревичі. Носовичі, Скреготівка, Холоневичі, Цумань, Чемерин, Яківці.

3 лютого в Україні та світі:

  • Національний день морквяного торта в США
  • Фестиваль фіалок в Тулузі
  • День ветеранів у Таїланді
  • День пам'яті преподобного Максима Грека у православних

Народний календар:

Сьогодні американці святкують Національний день морквяного торту (carrot cake), який впродовж десятиліть залишається одним із найпопулярніших десертів країни. Як відомо, морква потрапила на американський континент з Європи, а до того вона взагалі росла лише на території Афганістану. Українці, для яких морква є однією зі складових борщового набору – «познайомилися» з цим коренеплодом десь на початку ХVІ століття. Між іншим, згідно директиві Євросоюзу, морква – це овоч і фрукт водночас. Щодо морквяного торту, то його почали пекти ще в середньовіччі, коли цукор був розкішшю. Мода на цей десерт повернулася в 70-80-их роках минулого століття, коли актуальними стали тенденції здорового харчування, а цукор потрапив до списку не надто корисних для здоров’я людини продуктів. 

Церковний календар:

Церква цього дня вшановує пам’ять Максима Грека – визначного вченого і релігійного перекладача. Він народився в Греції, був дуже високоосвіченою людиною. В 50 років поїхав працювати перекладачем у Московію. Там Максим прожив 35 років і встиг зробити чимало, але переважну більшість цього часу – майже 30 років, провів переважно у монастирських тюрмах. Максима звинувачували у шпигунстві, порушенні благочестя, підриві віри в російських чудотворців. Старого ченця тримали в кайданах, забороняли писати. Канонізували Максима Грека лише в 1988 році.

Прикмети на сьогодні такі: якщо цього дня зимовий туман стелитиметься по землі – на відлигу. Зоря на Максима ясна – чекай морозу.

Іменинники сьогодні Максим і Євген.

Астровісник:

Сьогодні 18-ий місячний день. Дослухайтесь радше до голосу розуму, ніж до душі. Тримайтеся землі – на морі штормитиме, у небі теж спокою не знайдете. Забудьте про експерименти і ризик – вони не на часі. Помірний тверезий практицизм – саме враз. Людям, котрі не хочуть боротися зі своїми вадами і змінюватися, доведеться зіткнутися з чималими перешкодами і випробуваннями. Сьогодні бажані помірні фізичні навантаження, спілкування, подорожі, еротичний масаж. Довго не спіть – може наснитися щось лихе. Святіть будинок, обійстя. Для цього згодяться свята вода, ладан, свічка. Можна влаштовувати невеликі застілля, але бажано вегетаріанські – тут вже згадайте про моркву.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024