Ківерцівський календар 6 лютого: іменини святкують Ксенії й Оксани

06 Лютого 2018, 10:00
3365

Сьогодні Ксенії: як сьогодні прогнозували погоду та чому треба скидати зайву енергію. 

6 лютого в Україні та світі:

  • Міжнародний день боротьби з жіночим обрізанням
  • Міжнародний день бармена
  • День Боба Марлі на Ямайці

Церковний календар:

Церква цього дня згадує преподобну Ксенію-Римлянку. 

Згідно з народним переказом, блаженна Ксенія народилася у першій половині XVIII століття, приблизно між 1719 і 1730 роками. Її батька звали Григорієм, а ім'я матері невідомо. По досягненні повноліття Ксенія Григорівна поєдналася шлюбом з придворним півчим – Андрієм Федоровичем Петровим, і жила з чоловіком, який досяг чину полковника в Санкт-Петербурзі. Після раптової кончини чоловіка двадцятишестирічна Ксенія вибрала для себе важкий шлях юродства, добровільного божевілля заради Христа. Вона пожертвувала свій будинок у приході Матфієвської церкви одній зі своїх знайомих, переодяглася в одяг чоловіка, відгукувалася тільки на його ім'я і говорила, що він живий, а Ксенія померла.

Якогось певного місця проживання Ксенія не мала. Здебільшого вона цілий день бродила по Петербурзькій стороні і переважно у районі парафії церкви святого Апостола Матфія, де в той час жили в маленьких дерев'яних будиночках небагаті люди. Блукаючи цілими днями по брудним, немощеным вулицями Петербурга, Ксенія зрідка заходила до своїх знайомих, обідала в них, розмовляла, а потім знову відправлялася мандрувати. Де вона проводила ночі, довгий час залишалося невідомим.

Цим зацікавилися не тільки жителі міста, але й місцева поліція. Вирішено було довідатися, де проводить ночі ця дивна жінка і чим вона займається. Виявилося, що Ксенія, незважаючи ні на яку пору року і погоду, йшла на ніч у поле і тут у колінопреклонній молитві простоювала до самого світанку, поперемінно звершуючи земні поклони на чотири сторони. На сімдесят першому році земного життя вона заснула сном праведниці. Тіло її було поховано на Смоленському кладовищі. Після багаторічного народного шанування блаженна Ксенія Петербурзька була зарахована до лику святих у 1988 році на Помісному Соборі Руської Православної церкви.


 

Народний календар:

Сьогодні свій День ангела святкують усі жінки й дівчата, хто має ім’я Ксенія, Оксана. Впродовж багатьох не те що десятиліть – століть – воно було одним із найпопулярніших жіночих імен українок, наряду з Марією, Катериною і Євдокією.

Це ім’я з грецької перекладається як «чужинка», «іноземка», «гостя». Всім відоме слово ксенофобія, що означає страх перед чужинцями – має той самий корінь, так само, як і ксенобіотики, ксеногамія і, навіть, ім’я грецького історика Ксенофонта. Між іншим, одне з імен Зевса – верховного бога грецького пантеону, було Ксенос – покровитель чужоземців. Фрески в жанрі натюрморту теж називалися ксеніями, так само, як і дари, які направляв гостям господар будинку, в якому ті зупинилися.

За цим днем зазвичай прогнозували весну: «Яка Оксана, така й весна», «У лютім Дорота заповідає сніги та болота». Коли день ясний і тихий, то весна буде гожою; якщо в обід сонце, то рання весна, а коли хурделиця, то затягнеться надовго.

Іменинниці сьогодні всі Ксенії (і не тільки гуцулки), Оксани.

Астровісник:

Гай-гай, сьогодні 21-ий місячний день з надзвичайно активною і потужною енергетикою. Готуйтесь приймати космічний транш! Місяць у непередбачуваному Скорпіоні посилить різноманітні переживання, емоційний неспокій, а також дещо ускладнить раціональне мислення. Аби почуття остаточно не взяли гору над розумом, слід дотримуватися чітких правил і пам’ятати про самоконтроль. А коли є чіткий план, тоді вже можна дати волю й фантазії. Сходіть до спортзалу, потягайте залізо, відлупцюйте боксерську грушу, зійдіться в герці з супротивником на татамі, тобто, скиньте зайву енергію аби вона в подальшому вас не гнітила. День, коли категорично забороняється обманювати, але й самі не ведіться на чиюсь облуду.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39