Ківерцівський календар 11 лютого: з іменинами вітайте Григорія

07 Лютого 2018, 11:00
1923

Сьогодні Григорія: чому не можна іти на ризик та чому не треба радіти співу синичок.

7 лютого в Україні та світі:

  • День північних територій в Японії
  • День пам'яті святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського

Церковний календар:

Сьогодні Григорія Богослова, одного з Отців церкви, сподвижника і близького друга Василія Великого. 

Майбутній святитель народився близько 329 року в родині єпископа Назианза Григорія. Юнак навчався в Кесарії Каппадокійській, відвідав Олександрію, а в 350 році почав навчання в Афінській Академії.

Там він подружився з Василем Великим. Після закінчення навчання Григорій викладає в Афінах риторику, повернувшись додому тільки в 358 році. Після цього молодий чоловік їде разом з Василем додому, де продовжує вивчення богослов'я разом з аскетичною практикою. У 361 році він повернувся в Назианз, де був висвячений батьком у пресвітери, хоча скоро знову пошав шукати, так як обтяжувався світським життям. У кінці 363 року святитель повертається до батька і допомагає йому в управлінні єпархією.

У 372 році, за наполяганням Василя Великого він стає єпископом Сасім, але в містечку він пробув недовго, так як воно уявляло із себе жалюгідне видовище. Прохання старого батька змусили його знову повернуться в Назианз і допомагати в управлінні громадою до самої його смерті у 374 році. 379 рік приніс святителю звістку про смерть Василя і запрошення від нового імператора Феодосія зайняти кафедру Константинополя. Архієпископ Григорій брав участь у Другому Вселенському Соборі. Він помер 25 січня 389 року в Назианзе. Твори його складаються з 243 листів, 507 віршів і 45 промов.

Народний календар:

В народному календарі цей день був особливий: за ним передбачали погоду на наступний рік. Вважалося, якою буде погода на Григорія, такою буде й перша половина наступної зими. Якщо цього дня падатиме сніг, то зима буде пізньою й не дуже холодною. А ось співу синичок не надто раділи – це віщувало добрячі морози.

Іменинники сьогодні Григорій, Володимир, Віталій.

Астровісник:

Нині вже 22-ий місячний день. Безжурний Місяць і гоноровий Юпітер у Скорпіоні обіцяють емоційність, ексцентричність, чуттєвість. Ранок почнеться в гарному бадьорому екстраверсійному темпі, але під вечір з’являться м’які інтроверсійні нотки – разом із сутінками, що цілком природно, додасться щемливої лірики. Точнісінько, як у етюдах Ліста. А ще сьогоднішній день – день спокус. Все заборонене нездоланно манитиме й притягуватиме наче магніт. Додатковий прибуток, комфорт, насолода – будь що може стати приманкою. Втім, спроба таємно купити вдачу, кохання чи впливове покровительство – завершиться невдачею. Сьогодні не той день, коли можна йти на ризик.    

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024