Ківерцівський календар 10 лютого: святкуємо м'ясопусну суботу

10 Лютого 2018, 11:40
1274
Сьогодні Вселенська батьківська субота: куди купувати квиток і про що варто пам’ятати.

10 лютого в Україні та світі:

  • Європейський день безпечного Інтернету (Інсейф)
  • День пам'яті Олександра Пушкіна в Росії
  • День частування домовика - Велесич, Кудес - давньослов'янське свято
  • Перша поминальна субота у православних

Народний календар:

Сьогодні Вселенська батьківська (м’ясопусна) поминальна субота. Традиція поминання спочилих родичів була встановлена Церквою ще на початку першого тисячоліття. Загалом існує декілька поминальних субот, але лише дві з них – Вселенські: сьогоднішня (за тиждень до початку Великого посту), та перед святом Трійці. Християнин має піти до церкви на ранішню літургію (або напередодні ввечері на вечірню), занести панахиду за спочилих пращурів, а також помолитися за них, адже ніщо так не допомагає душам спочилих, ніж щедра милостиня і щира молитва. На Вселенській батьківській суботі ми згадуємо тих, кого вже немає поряд з нами фізично. Тих, кого ми знали і тих, про кого лише чули. І навіть тих, про кого не чули, але знаємо – вони були – ті, хто знаходиться в ланцюжку ДНК роду… Ми поминаємо їх, бо любимо, а вони продовжують жити в нашій любові та пам’яті. Христос переміг смерть, Він – вічне Життя. Тому християни кажуть про небіжчиків не «мерці», а «спочилі».

Також Церква вшановує сьогодні пам’ять Єфрема Сиріна – видатного наставника духовного життя, одного з учителів Церкви ІV століття, автора невеликої, але чи не головної великопісної молитви «Господи і Владико живота мого…», яку так і називають – «молитвою Єфрема Сиріна».

Щодо прикмет, то вони такі: якщо сьогодні вітряно, то літо буде мокрим, бо «Юхим приніс вітер на сире літо».

Іменинники сьогодні Юхим, Володимир, Ольга.

Астровісник:

Продовжуємо читати часом тривіальний, часом сентиментальний, а іноді драматичний, власне як і саме життя, зоряно-місячний роман. Сьогодні його черговий 25-ий абзац.Втішна новина – нині день земного і, як виявляється, небесного відпочинку. Ще й не якого-небудь, а романтичного – мабуть дається взнаки близькість святого Валентина. Когось просто нездоланно тягтиме в інші світи – фізичні та віртуальні. Відправляючись у подорож, навіть найближчу, не забувайте про зворотній квиток. А перебуваючи на власній сторінці у якійсь із соцмереж, не тіште себе думкою, що ви в себе вдома – насправді ви в гостях у великої корпорації. Сьогодні вітається поміркованість і толерантність.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024