Ківерцівський календар 11 лютого: закінчився перший етап визволення Волині від фашистів

11 Лютого 2018, 12:00
1450

Нині святого Лаврентія: дивимося на дим з комина, наїдаймося ковбас і вітаємо Венеру… ні, не в хутрі – в Рибах.

Ківерцівський календар:

11 лютого закінчився перший етап визволення Волині від фашистів.

Пам'ятним для волинян став 1944 рік. Адже, протягом  цього року в результаті наступу військ 1-го, Українського та 1-го Білоруського фронтів Волинь була визволена від фашистських загарбників. Початковим етапом визволення нашого краю стала Рівненсько-Луцька наступальна операція, яка проводилася з 27 січня по 11 лютого військами 13-ої армії 1-го Українського фронту під командуванням генерал-лейтенанта М. Пухова.

Церковний календар:

11 лютого – пам'ять преподобного Лаврентія, затворника Печерського і єпископа Туровського.

Преподобний Лаврентій затворник Печерський, спочатку жив у затворі. Він трудився в монастирі великомученика Димитрія, який був побудований великим князем Ізяславом у Києві неподалік від Печерського монастиря. Згодом він перейшов у саму Печерську обитель, де прославився даром зцілень. З Печерського монастиря преподобного отця Лаврентія возвели в 1182 році на кафедру Турівську, де він був наступником святого Кирила Туровського. Святитель помер у 1194 році і був похований у Ближніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.


 

Народний календар:

До початку Великого посту, головної події року для християн, залишається рівно тиждень. Сьогоднішня неділя називається м’ясопусною – цього дня віряни востаннє перед постом їли м’ясо, сало, ковбаси.

Інша назва цієї неділі – неділя про Страшний Суд. За християнським віровченням всі вірні колись піддадуться суду – не Конституційному, Верховному чи ще якомусь, а єдиному – Господньому, який є ні чим іншим, як судом Любові. Тут вже й найбільший хабар не допоможе, та й найбагатший олігарх – у прямому сенсі слова, голим як бубон буде.

В Україні цього дня вшановували преподобного Лаврентія, затворника Печерського. Прославився цей святий даром зцілень. Лаврентію молилися люди, котрі мали проблеми з очима. А взагалі, «На Лаврентія то січнем потягне, то березнем повіє»; «І теплом приласкає, і морозом віддубасить». Це дуже влучно характеризувало погоду мінливого лютого. Її підмічали по димові з печі – якщо він йде прямісінько у небо – на мороз; коромислом – на відлигу. Дослухалися до звуків – шумить зимовий ліс – чекай відлиги.

Іменинники сьогодні Лаврентій, Роман.

Астровісник:

Сьогодні 26-ий місячний день. Попри те, що він вважається одним із небезпечних, адже через близьке новомісяччя і сонячне затемнення люди можуть бути схильними до конфліктів, поєднання Місяця і Сатурна в знаку Козерога спонукатиме до порядку, організованості, далекоглядності. Маємо дослухатися до думки старших – вони матимуть рацію. І ще одна гарна астрологічна новина: сьогодні Венера переходить у знак Риб і перебуватиме там до 7 березня. Це означає, що настав дуже сприятливий час для справжнього міцного кохання, краси, встановлення нових духовних зв’язків. Нарешті водні знаки можуть хоч подумки прокричати «ура!» Але найбільше відчують всі плюси цих космічних гостин Риби. Їм не раз перехоплюватиме подих від щастя бути поряд зі своїм обранцем/обраницею. Стосується це як неодружених, так і тих, хто перебуває у шлюбі. Цінуйте й любіть тих, хто поруч!


 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024