«Цуманська пуща»: питанням рубки дерев займається поліція

26 Лютого 2018, 09:22
2475

Еколог організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов звернувся із заявою до поліції через рубки дерев у заповідному урочищі місцевого значення «Цуманська пуща».

Заяву в поліцію подав Петро Тєстов у лютому цього року, ‒ ідеться на сайті Громадського радіо.

Еколог вважає, що рубки здійснені з порушенням чинного українського законодавства. Експерт хоче, щоб були притягнуті до відповідальності всі особи, причетні особи до пошкодження природно-заповідного фонду та за перевищення службових повноважень.

З його слів, волинські лісівники у січні цього року провели рубки там, де такі дії є недоцільними. Петро Тєстов не виключає можливості, що за словами лісівників про «збереження лісів від короїда» стоїть банальне бажання заробити на рубках дерев.

«У заповідному урочищі «Цуманська пуща» були проведені масові санітарні рубки, які призвели до втрати цінності цього заповідного урочища»,  ‒  зауважив Петро Тєстов. Експерт наголосив, що відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд», у заповідних урочищах заборонені всі види рубок, в тому числі санітарні.

Виконуючий обов’язки заступника начальника слідчого управління Головного управління Національної поліції у Волинській області Андрій Литвин у коментарі розповів, що наразі заява Петра Тєстова щодо рубки дерев у заповідному урочищі «Цуманська пуща» перебуває на розгляді у слідчому управлінні. Наразі не відрито кримінальне провадження.

Зі слів поліцейського, є ймовірність того, що дані будуть внесені у ЄРДР.

Еколог Петро Тєстов наголошує, що необхідно зберегти дубові ліси, які є на Волині. З його слів, 11% всіх старих дубових лісів України зосереджені в Ківерцівському та Цуманському лісгоспах. Тим не менш, за словами еколога, 13 грудня 2017 року Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства затвердило перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів. Перелік подавав на той час виконувач обов’язків директора Державного підприємства «Цуманський лісгосп» Роман Колісник, а погодили його начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Дмитро Новохатський та директор державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Херсонлісозахист» Тетяна Касіч. Завдяки підписам цих трьох посадовців були виписані лісорубні квитки і проведені рубки дерев в січні 2018 року.

Начальник відділу лісового господарства Волинського управління лісового та мисливського господарства Борис Бабеляс зауважив, що зараз для лісівників стоїть питання «охороняти ліс для людей чи від людей?». «Ми хоча би щось робимо. А хто не робить, той не помиляється. Буде проведено перевірку. Якщо був порушений закон, буде проведено конкретне розслідування, хто винний   ‒  буде покараний. Ми державні люди, ми нікуди не втечемо»,  ‒  зазначив Бабеляс.

Головний спеціаліст відділу комплексного управління, біоресурсів та природно заповідної справи управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Олександр Новик зазначає, що факт незаконності рубок може встановити суд.

«Я думаю, що законність чи незаконність рубки може визначати лише суд. А те, що можливо були здійснені якісь порушення самими лісокористувачами, то Петро Тєстов можливо й правий у цьому», ‒ зазначив Олександр Новик.

Авторка матеріалу намагалась поспілкуватись і з директором Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Ігорем Квачем, але на дзвінки не відповідав.

Нагадаємо, Ігора Квача побили невідомі у його кабінеті. Головний спеціаліст сектору комунікації ГУ Нацполіції у Волинській області Олег Плазовський підтвердив цю інформацію. За його словами, Ігор Квач ввечері 21 лютого за телефонував у поліцію і повідомив, що в його офіс увірвалися двоє невідомих чоловіків і побили його. Слідчі за фактом нанесення умисних легких ушкоджень розпочали кримінальне провадження.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024