У санаторії «Дачному» боряться з дитячими вадами слуху

27 Березня 2018, 15:21
7696

У санаторії для дітей з батьками «Дачний» реабілітувалися діти після кохлеарної імплантації.

Про це Район.Ківерці розповіла Лариса Андрійчук.

25 дітей після кохлеарної імплантації пройшли слухомовну реабілітацію санаторіюї «Дачний», що у селі Жабка Ківерцівського району.

Кохлеарна імплантація – операція з протезування слуху з імплантацією спеціального пристрою, який бере на себе функції волоскових клітин равлика (структури внутрішнього вуха).

Діти приїхали з різних регіонів України. Вони не чули від народження, але зараз слухопротезовані та потребують спеціалізованої допомоги. Впродовж 14 днів з малюками займались сурдопедагоги, логопеди, дітям проведено курси налаштування аудіомовленнєвих процесорів та фізичної реабілітації, розроблені фахівцями санаторію.

Впродовж тижня із малюками працювали також спеціалісти Київського центр проблем слуху і мовлення СУВАГ. Санаторій «Дачний» для проведення табору обрала засновниця Всеукраїнської громадської організації допомоги людям після кохлеарної імплантації Ірина Лисенко, оскільки тут достатньо потужна база і хороші умови перебування. Путівки для дітей і батьків оплачені державою, значну допомогу також надали волонтери спільноти «Світ, я чую тебе», які зібрали кошти та оплатили усі додаткові витрати. Четверо з них (Артем Курочка, Олексій Шабалдок, Наталія Брикова та Яна Сінісюк) відвідали табір і розповіли, що настільки надихнулися цією справою, що планують надалі займатись допомогою дітям.

Санаторій «Дачний» – один з підрозділів Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання. Нагадаємо, у жовтні 2017-го року тут зробили першу операцію з встановлення кохлеарного імплантанту. Пацієнтом став Сашко Перець, якому на той час було 3 роки і 5 місяців. На сьогодні такі операції в Україні доступні лише в Києві та Дніпрі. У Луцьку ж прорив у отоларингології допомогли зробити німецька благодійниця Рита Лімротт, яка придбала для відділення отоларингології необхідне обладнання, професор Томас Ленартц, член правління Європейської академії отології та нейрології та кандидат медичних наук, старший науковий співробітник Інституту отоларингології імені професора Коломійченка Борис Миронюк.

На сьогодні, завдяки його фаховій допомозі, вже встановлено кохлеоімплантанти трьом дітям. Обладнання для цих дітей оплатили батьки, а от фінансування державної програми кохлеарної імплантації досі залишається проблемою.

«Зараз у черзі – 362 дитини, а коштів у 2018-му році передбачили для 120-ти», – розповіла Ірина Лисенко. Вона зазначила, що організація цей рік проситиме у держави дофінансування, а надалі робитиме все можливе, щоб воно було стовідсотковим. Кохлеарна імплантація – прорив у науці, бо дає можливість чути. Проте не панацея, адже імплантант – не вухо, а лише протез, яким потрібно навчитись користуватись. Причому, чим раніше буде проведено слухопротезування, ти кращим буде результат реабілітації.

Після 5-річного віку навчити дитину розмовляти вже неможливо. Рання діагностика – кохлеоімплантація – слухомовна реабілітація. Лише так діти з глухотою можуть почути світ і навчитись розмовляти. 14 волинських малюків зараз – в державній черзі та очікуванні цієї допомоги. Щодо слухомовної реабілітації, то, щоб санаторій «Дачний» мав можливість отримати таку складну спеціалізацію, його фахівцям ще необхідно пройти спеціальне навчання.



 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024