У Цуманській ОТГ обговорили перспективи приєднання сусідніх сільських рад

05 Квітня 2018, 18:00
5508

Про можливості міжмуніципальної співпраці між Цуманською об’єднаною територіальною громадою та сільськими радами, що планують доєднатись до неї найближчим часом, говорили під час круглого столу «Муніципальні послуги в ОТГ».

Про це інформує Укрінформ.

Захід пройшов за ініціативи Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіоном, повідомляє кореспондент Укрінформу.


 

«Така потреба виникла у зв’язку з тим, що чимало мешканців сусідніх сільських рад отримують різноманітні послуги саме в Цуманській ОТГ. Йдеться, зокрема, про послуги у сфері освіти, ЖКГ та охорони здоров’я», –  пояснив мету заходу голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорошук.

Цуманська об’єднана територіальна громада утворилася наприкінці 2017 року, відповідно, у прямі міжбюджетні стосунки вступила лише у цьому році. Можливість об’єднання із найближчими сільськими радами у Цумані обговорювали ще з 2015 року, активні дії ініціювали у 2016 році, проте через об’єктивні чинники стати громадою вдалося лише наприкінці 2017 року. Зараз у складі ОТГ селище Цумань та 5 сіл, проте ще три сільські ради, які не зважились на об’єднання минулого року, обговорюють можливість доєднання до Цуманської ОТГ вже цього року.

Дорошук наголосив, що «оскільки за цей час планується розробити Стратегію власного розвитку та втілити амбітний план щодо відкриття у Цумані сучасного ЦНАПУ, договори міжмуніципальної співпраці дадуть можливість забезпечити мешканцям сіл, що не є у складі громади, отримувати якісні і доступні послуги. Для них це стане ще одним аргументом на користь якнайшвидшого доєднання».

Обговорюючи найбільш проблемні питання громади, а також варіанти дій щодо їх вирішення, експерт Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Лавринюк зауважив, що приєднання сільських рад до існуючих громад, це, насамперед, – кошти, адже є можливість отримати ресурси субвенції на розвиток інфраструктури, що дасть змогу використати їх на вирішення проблем кожного окремо взятого села».

Важливість прийняття рішення щодо приєднання усвідомлюють і керівники сусідніх сільських рад, проте головною перепоною, що не дозволила увійти до складу Цуманської ОТГ ще на етапі її створення, голова Грем’яченської сільської ради Наталія Мельник вважає «відсутність передумов, де б люди побачили реальну перспективу розвитку кожного навіть найменшого села, а не головної садиби. Зміни, а головне якість та доступність послуг здатні змінити упередження пересічних мешканців щодо нового формату господарювання».


 

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк зауважив: «Якщо сільські ради планують доєднатися до Цуманської громади цього року, то процедуру потрібно розпочинати уже, щоб встигнути на вибори восени, адже процес внесення змін до перспективного плану потребує певного часу».

Результатом круглого столу «Муніципальні послуги в ОТГ» стане підписання найближчим часом договорів про міжмуніципальну співпрацю між Цуманською ОТГ та трьома сільськими радами, що планують приєднатись до неї, а також позитивний досвід співпраці, який стане прикладом успішної взаємодії для інших громад на Волині.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно втілюється Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024