На Ківецівщині досліджували орнітофауну

13 Квітня 2018, 16:34
1468

З нагоди відзначення Міжнародного дня птахів 31 березня працівники Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» організували пішохідну орнітологічну екскурсію.

Про це вони пишуть на сайті Нацпарку.

Екскурсія відбувалась у форматі походу-обліку і проходила вздовж заплави річки Путилівка від селища Цумань до дамби водосховища у селі Мочулки. Їїї підготували і провели: молодший науковий співробітник відділу науково-дослідної роботи Олександр Кукшин, заступник начальника відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Юлія Грицюк та інженер відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Максим Рудік.


 

.
Загалом участь в екскурсії взяло 14 осіб. Почалась екскурсія від моста через річку Путилівку у селищі Цумань, де учасники спустились до заплави і розпочали рух у східному напрямку.

Загальна протяжність маршруту склала 15,8 кіломерів. З них близько 10 проходило вздовж річкової заплави Путилівки, решта – біотопами соснового і мішаного лісу, вирубками, а також територією села Мочулки.


 

Окрім постійного тренінгу з визначення птахів за голосом і за зовнішнім виглядом у виконанні бьордвотчера Юрченко Юлії, співробітником парку Олександром Кукшином було проведено польовий лекторій, на якому докладно обговорено явище міграцій птахів і механізми географічного орієнтування птахів під час перельоту. Крім того, на прикладі дрозда чорного (Turdus merula) і припутня (Calumba palumbus) учасників екскурсії було ознайомлено із явищем синурбізації птахів, розкрито причини і механізми цього загадкового явища.


 

Окрім естетичного задоволення, учасники навчились розрізняти деяких найпоширеніших птахів, за співом і за зовнішнім виглядом – таких, як дрізд чорний, дрізд співочий, дрізд-чикотень, синиця велика, синиця блакитна, зяблик, горобці польовий і хатній, зяблик, вівсянка, зеленяк та деяких інших.

Особливе захоплення викликав мелодійний флейтовий спів дроздів чорного (Turdus merula) і співочого (Turdus philomelos), а також спостереження за сорокопудом сірим – птахом з Червоної книги України, що був відмічений неподалік села Мочулки у природному гніздовому біотопі. Птах не проявляв жодної міграційної активності, тривалий час нерухомо сидів на присаді, ніби оглядаючи гніздову ділянку, і дав учасникам екскурсії добре себе роздивитись. 


 

Згодом, коли спостерігаючі підійшли на близьку відстань, птах неквапно злетів, і ніби не бажаючи залишати припале до душі місце, зник з очей спостерігаючих. Така пізня реєстрація цього виду потребує пильної уваги і подальших досліджень у зв’язку із розташуванням території парку на межі двох природних зон – Полісся і Лісостепу, а отже – на південній межі гніздового ареалу цього птаха. Врахувуючи ці обставини, дана особина могла бути як мігрантом, так і місцевим гніздовим птахом. Останнє є дуже ймовірним, враховуючи досить пізню реєстрацію і поведінку даної особини.

Озброївшись біноклями, фотоапаратами і підзорними трубами, учасники, затамувавши подих, спостерігали проліт зграй журавлів сірих (Grus Grus), чапель сірих (Ardea cinerea) та чепур великих (Egretta alba), що порадували цього року раннім прильотом не зважаючи на низькі температури та пізні опади у вигляді снігу. Над плесом кружляло декілька пар мартина озерного (Larus ridibundus), а в небі над річкою відмічено декілька міграційних зграй крячків (Sterna sp.)


 

Фіналом екскурсії став відпочинок біля вогнища на рекреаційному пункті «Холодок», що неподалік від водосховища, відомого найбагатшою за видовим складом колонією водно-болотних птахів на території парку.
Як зауважив науковий співробітник парку Кукшин Олександр: «Заплава Путилівки – унікальне місце серед Парку. Адже ця невелика річка є верхньою ланкою міграційного коридору Горинь – Прип’ять – Дніпро – Чорне море, і поєднує територію парку з основними міграційними шляхами птахів в єдину мережу. Розташування цієї річки на межі двох природних зон – Полісся (лівий берег) і лісостеп (правий) робить її унікальним місцем для досліджень орнітофауни».


 

Загалом, під час заходу відмічено 34 види птахів; особливої уваги заслуговує реєстрація 2 видів, занесених до Червоної книги України – журавля сірого (на прольоті) і сорокопуда сірого (в гніздовому біотопі). Реєстрація цих видів становить наукову цінність і потребує подальших досліджень.


 

Окрім виконання наукових та еколого-освітніх завдань, результатом екскурсії стало практичне відпрацювання екскурсійного маршруту вздовж заплави р. Путилівка в умовах високого рівня води, яка також може бути використана в якості облікового маршруту при дослідження міграції птахів. Крім того, був проведений облікптахів в біотопах мішаного і широколистяноголісу, а також у навколоводних заплавних біотопах.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024