Ківерцівський та Цуманський лісгоспи планують заготовити близько 200 тонн березового соку

13 Квітня 2018, 19:50
4891

Цьогоріч підсочку беріз розпочали одразу після останнього березневого снігу. Такої пізньої заготівлі соку на Волині ще не було.

Про це зазначають на сайті Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ).

Лісівники державного підприємства «Цуманське ЛГ» чи не найперші розпочали збір соку. Наразі переробкою соковитого врожаю займається шість консервних цехів, що діють у системі Волинського ОУЛМГ.

У консервних цехах Волинського ОУЛМГ виготовляється сік березовий «Бадьорість» з настоєм шипшини, сік березовий «Свіжість» з настоєм звіробою, сік березовий «Літо» з настоєм квітів  липи, сік  березовий   «Домашній»  із   настоєм  сушених груш, сік березовий  із  лимоном, березово-яблучний, березово-чорноплідногоробиновий, сік березовий «Веснянка» з настоєм шипшини та натуральним медом, сік березовий «Ромашка» з настоєм квітів ромашки, сік березовий, настояний на м’яті та інші.

Цього року передбачено заготовити понад 600 тонн соку. 145 тонн буде перероблено цехами, решта продана сирцем. Літр соку-сирцю можна буде придбати у заготівельників в середньому по 2 гривні.

Лісові господарства Ківерцівщини планують заготувати чи не найбільше соку. У їх числі консервні цехи ДП «Цуманське ЛГ» – 120 тонн та ДП «Ківерцівське ЛГ» – 70 тонн.

Нагадаємо, що саме Волинь свого часу розпочала промислову заготівлю і переробку березового соку. У 1968 році тут було зібрано перших 43 тонни сирцю. У 1975 році об’єм заготівлі досяг 7500 тонн, в 1984р. – 10000 тонн. З тих пір ось уже впродовж 50 років волинські лісівники переробляють березовий сік і виготовляють з нього натуральну, якісну конкурентоспроможну продукцію. Цей напій непростий за складом. Вважається, що він оздоровлює кров, активізує обмін речовин, зміцнює нервову систему. Народна медицина рекомендує пити цей цілющий напій при захворюваннях суглобів, трофічних язвах, фурункульозах, вугрових висипах, екземах, інших захворюваннях шкіри.

«Наша продукція екологічно чиста, виготовлена без будь-яких синтетичних ароматизаторів, підсолоджувачів, стабілізаторів, консервантів та інших добавок, – розповідає головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Ірина Романюк. – Єдине, чого твердо дотримуємось, це діючих в Україні стандартів. Березовий сік під торговою маркою лісопідприємств Волинського ОУЛМГ відомий не тільки в Україні, але й за її межами – Польщі, Чехії, Ізраїлі, Канаді. В Польщі наш сік, крім торгівлі, продається також і в аптечній мережі».

Водночас лісова охорона застерігає: самовільний збір соку у лісових угіддях заборонений.

За кожну підсочену березу лісопорушникам доведеться відшкодовувати заподіяну шкоду, а це, залежно від діаметру, від 450 гривень і більше. Тож дешевше і простіше купити. Для цього слід звернутися до працівників лісництв, які здійснюють заготівлю цілющого напою.



 

Коментарі
19 Квітня 2018, 12:42
Аж 200 тонн!!!!! В кращі часи заготовляли до 5-10 тис тонн......Смішно!
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром