Баланс влади має бути за будь-якої форми правління, – Юлія Тимошенко

16 Квітня 2018, 13:30
Юлія Тимошенко 1079
Юлія Тимошенко

Про це заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко в прямому ефірі Радіо НВ, відповідаючи на запитання про те, яка форма правління потрібна Україні. За словами політика, у світі є країни з президентською формою правління (США і Франція) та з парламентською (Німеччина, Великобританія, Японія) – усі вони абсолютно успішні.

«Питання не в тому, яка форма правління краща. Форма правління, яку сприймає народ, має бути правильно організована, повинен існувати баланс, гармонія, контроль за владою і відповідальність», – наголосила Юлія Тимошенко.

Вона зауважила, що в Україні існує інша проблема – за 26 років незалежності обговорення змін до Конституції, вибору форми правління держави здійснюється не з позиції створення гармонійної, працюючої та ефективної моделі, а з позиції – «хто, коли і як під себе це підлаштує».

Друга проблема Конституції України, на думку лідера «Батьківщини», полягає в тому, що вона ніколи не йшла від суспільства, ніколи не народжувалася як система компромісів між громадянами України, вона завжди «спускалася» зверху від кримінально-організованих кланових політичних структур.

«Настав час, коли масова співпраця та інтелектуальна синергія стає трендом розвитку світу.  Якщо Україна зможе під час виборів перезавантажити владу, якщо Конституція стане суспільним договором між владою та громадянами, тоді в такому документі буде сенс», – пояснила лідер партії.

Юлія Тимошенко також заявила, що нова команда, яка прийде після президентських виборів, об’єднає суспільство та політикум заради ухвалення нової Конституції. У цьому документі все буде збудовано таким чином, щоб жодна влада більше не була безкарною і не знущалася над країною і людьми, додала вона.

Водночас народний депутат зазначила, що нова Конституція має передбачати рівність всіх перед законом.

«Проблема в тому, що кожен президент, кожен прем’єр-міністр, генпрокурор при владі вважається безкарним. Якщо ми побудуємо правильну систему правосуддя, тоді всі будуть рівні перед законом і не потрібна буде спеціальна процедура імпічменту для президента – його має судити незалежний суд», – сказала політик.

Окрім того, Юлія Тимошенко також заявила, що кожен, хто забрав у держави хоча б копійку, має за це відповісти: «Я бачу в цьому своє завдання».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024