Співають і паруються – пташине життя у Цуманській пущі

16 Квітня 2018, 15:53
Шлюбні танці журавлів сірих 3860
Шлюбні танці журавлів сірих

З настанням теплої весняної погоди розпочався шлюбний період у багатьох видів птахів, в тому числі і у журавля сірого, значна за чисельністю популяція якого мешкає на теренах Цуманської Пущі на межі гніздового ареалу.

З метою попередньої оцінки чисельності і територіального розподілу гніздових пар цього виду науковим відділом парку провели польовий виїзд по території Лопатенського ПОНДВ, – повідомляють на сторінці КНПП.

Під час виїзду обстежили території 34, 43, 44, 45, 46 кварталів Берестянського лісництва, а також 1, 2, 3, 4 кварталів Холоневичівського лісництва ДП «Цуманське ЛГ»; зокрема, заказника загальнодержавного значення «Кормин» і заказника місцевого значення «Цуманська пуща».

На обстеженій території виявлено 8 токуючих пар журавля сірого, з них 3 – в межах обстеженої ділянки заплави р. Кормин і 5 – на території, прилеглій до Чортового болота. В межах 34 кварталу Берестянського лісництва ДП «Цуманське ЛГ» провели попередній облік птахів за голосами.

Встановили, що найактивніше в цей період співає зяблик (Fringilla coelebs), вівчарик-ковалик (Phylloscopus collybita), дрізд чорний (Turdus merula), вільшанка (Erithacus rubecula) і горихвістка чорна (Phoenicurus ochruros). Всього під час виїзду відмічено 12 видів птахів: лелека білий (Ciconia ciconia), лебідь-шипун (Cygnus olor), крижень (Anas platyrhynchos), лунь очеретяний (Circus aeruginosus), журавель сірий (Grus grus), плиска біла (motacilla alba), зяблик (Fringilla coelebs), крук (Corvus corax), вівчарик-ковалик (Phylloscopus collybita), горихвістка чорна (Phoenicurus ochruros), вільшанка (Erithacus rubecula), дрізд чорний (Turdus merula).

Журавель сірий
Журавель сірий

Журавель сірий у польоті
Журавель сірий у польоті

Журавель сірий у польоті
Журавель сірий у польоті

Лелека білий
Лелека білий

Журавлі сірі
Журавлі сірі

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024