Олика: чи стане середньовічний палац туристичною принадою Волині

01 Травня 2018, 13:14
Замок Радзивіллів 5219
Замок Радзивіллів

На «5 каналі» стартує цикл сюжетів про унікальні замки нашої країни.

У першому матеріалі йдеться про замок Радзивіллів у волинському селищі Олика. Понад півстоліття тому радянська влада перетворила його на божевільню. Тепер в області міркують, як перенести лікувальний заклад до іншого місця, аби пам'ятка архітектури знову набула втраченої слави і стала туристичною принадою краю. Про унікальну середньовічну фортецю – деталі у сюжеті.

Олицьку резиденцію спорудили за часів литовського князя Миколи Радзивілла в середині ХVІ сторіччя. Це була неприступна фортеця – один з перших квадратних бастіонів на теренах теперішньої України.

Оксана Стрільчук, інженер-будівельник, розповідає: «Це – частина бастіону, вони мали бійниці і сторожові вікна для того, щоб оборонятися. Замок був оточений ровом з водою.

Майже чотири сотні років Радзивілли володіли маєтком. Споруда – одна з кількох десятків резиденцій знатної родини. За схожість із резиденцією французьких королів, Олицький замок дослідники називають українським Версалем. Свого часу фортеця пережила козацьку облогу, навалу шведів і солдатів Петра І».

«Це є унікальне місце, яке виникло на перетині торгових шляхів. Замок започатковували як міцну оборонну фортецю, неприступну для ворогів. І досі збереглися міцні, надійні мури, які витримували не тільки полчища татар, турків, а й набіги козаків», – розповів краєзнавець Валентина Харковлюк.

Проте найбільшої руйнації палац Радзивіллів зазнав у 30-х роках ХХ століття. Там сталася велика пожежа. Неушкодженими залишилися цегляні мури бастіону. У 45-му після ремонту тут був кінний завод, а згодом облаштували психіатричну лікарню на дві сотні ліжок.

Головний лікар обласної психіатричної лікарні №2 Марія Любашевська сказала: «Починаючи від 1957 року, в нас функціонує. Це була основа психіатрії, велика психіатрична лікарня, вирішила так держава».

Щороку тисячі туристів приїздять оглянути Олицький палац. Серед них і закордонні любителі старовини. Місцеві активісти багато років переконують: Олицький замок має бути туристичним центром Волині, а не лікувальним закладом.

Сергій Годлевський розповів, що вже розроблений грандіозний план з відбудови цього замка: «Я навіть бачив у 90-х роках цей архітектурно-будівельний план і обґрунтування, аби зробити на базі Олицького замка західну резиденцію президента. Якщо ми йдемо і прагнемо в Європу, тут могли би відбуватися зустрічі, певні саміти».

Натомість начальник управління охорони здоров'я ОДА Ігор Ващенок наголошує: «Замок – це пристосоване приміщення, створити сьогодні ті умови і вимоги до перебування пацієнтів у тому замку – просто неможливо».

Надії у відновленні замку посадовці покладають на інвесторів, які могли б зацікавитися таким проектом. «На мою думку, все-таки територіальна громада повинна визначитися, як вони будуть промувати і використовувати свої туристичні об'єкти», – зауважив директор департаменту інфраструктури і туризму ОДА Іван Мирка.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024