Психлікарню в Олиці поки не переноситимуть

07 Травня 2018, 07:37
1128

Психлікарня в замку Радзивілів, що в Олиці, знаходиться там вже як півстоліття. Однак про перенесення «психушки» в інше місце почали говорити тільки нещодавно.

Кажуть, пам’ятка архітектури має стати об’єктом, куди їхатимуть туристи, — йдеться у сюжеті Суспільного, пише ВолиньПост.

«Замок започатковувався як міцна оборонна фортеця, неприступна для ворогів. Передмістя Олики були оточені спочатку ровами, пізніше — міцнішими оборонними спорудами. 

Потрапити на територію Олики було проблематично», — зазначила краєзнавець Валентина Харковлюк.

Протягом кількох століть замок переносив війни та облоги. Під час другої світової війни його майже зруйнували. У 1957 році радянська влада облаштувала тут психіатричну лікарню.

У 2008 році тому про переселення пацієнтів і 400 працівників психлікарні заговорили на найвищому рівні. Грошей не знайшла, почалася криза — і справа затихла.

«Воно забулося, і, напевно, це був би ідеальний варіант. Але це треба дивитися на реальні фінансові можливості бюджету. Напевно, колись так і буде, бо замок має радувати як історична пам'ятка, а хворі повинні перебувати в цивілізованих умовах

Є велика кількість персоналу. Тому проблема комплексна, і вона, напевно, потребує рішення щодо покращення умов хворих», — розповів керівник обласного управління здоров'я Ігор Ващенюк.

Краєзнавець Сергій Годлевський вважає, що персонал цієї лікарні і самих хворих розмістити в інших місцях, а на місці лікарні відкрити духовно-мистецько-культурний центр.

Щоб до Олицької фортеці їхали туристи, потрібні мільйонні інвестиції. Зі слів керівника обласного департаменту інфраструктури та туризму Івана Мирки, на розвиток туризму Волинська обласна рада цього року (2018, - ред.) грошей не виділила.

«Перенести цей заклад в інше місце на сьогодні нереально. І, на мою думку, саме територіальна громада має визначитися. яким чином вони будуть використовувати свої туристичні об'єкти.

Голова Олицької селищної ради Олена Кашевська розповіла, що громада виступає за роботу лікарні у замку.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39