Ківерцівщину перевіряли на хворобу Лайма

23 Травня 2018, 16:00
1536

У державному підприємстві «Ківерцівське лісове господарство» вивчають ситуацію щодо Лайм-бореліозу.

Про це йдеться на сайті Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У лісогосподарських підприємствах Волинського ОУЛМГ нещодавно працювали медики Тернопільщини – фахівці ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України». Фахівці вже обстежили лісівників Тернопільщини, Закарпаття, Хмельниччини, Житомирщини. Волинь стала п’ятою.

«Ця міжнародна програма діє з 2015 року, – каже представник делегації. – Добровольці, що зголосилися пройти цей тест, заповнюють анкету, також ми відбираємо у них кров із вени на додаткове дослідження».

Лісівники чи не найбільше потерпають від інфекції, що переноситься кліщами, кажуть медики. За відсутності своєчасного лікування це може спричинити інвалідність (втрату зору, параліч, захворювання серця та суглобів). За кордоном, як показали дослідження, жертвами маленьких кліщів найчастіше стають працівники лісового господарства, що у силу своїх посадових обов’язків постійно перебувають у лісі.

Щоб з’ясувати об’єктивний стан захворюваності бореліозом серед своїх працівників, на Волині уклали угоду з ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України». А саме під керівництвом його науковців, особисто ректора університету М. Корди і провадяться ці дослідження. Допомагають фахівцям університету лікарі і медсестри тернопільських лікарень.

Ця незвична співпраця волинських лісівників і клінічних кафедр університету передбачає цільове обстеження дорослих та дітей Волинської області з груп ризику на лайм-бореліоз, зокрема, лісівників, мисливців, працівників лісового господарства, а також хворих на Лайм-бореліоз та пацієнтів, які перенесли захворювання.

Окрім того, медики консультували лісівників, як поводитися в лісі, у що одягатися, як діяти, коли виявили кліща у себе на тілі.

Згодом медики зізнавалися: були приємно здивовані тим, що волинські лісівники не лише давали чіткі відповіді щодо використання репелентів при роботі в лісі, але й практично їх використовують.

Загалом обстеження пройшли працівники Волинського ОУЛМГ, ДП «Городоцьке ЛГ», ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «Колківське ЛГ», ДП «Поліське ЛГ» та ДП «Маневицьке ЛГ».



 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024