Які населені пункти Ківерцівського району зможуть вивозити сміття на брищенський полігон

24 Травня 2018, 13:15
Полігон у Брищі 2532
Полігон у Брищі

Полігон Брище перетворюється в екологічну катастрофу Волині. Вже зараз мешканці ближніх сіл потерпають від забруднення води і повітря.

Серед жителів села Брище – катастрофічно високий показник онкозахворювань. Саме тому було прийнято рішення про заборону вивозу сміття із навколишніх сіл на територію переповненого полігону, де на 30-ти гектарах землі розкладаються гори сміття, частково вкопаного в землю на глибину в кілька метрів, котре накопичувалось там ще із радянських часів, – пише на своїй сторінці заступний луцького міського голови Григорій Недопад.

Лише Луцьк, Жидичинська і Княгининівська ОТГ та Прилуцька сільська рада зможуть вивозити відсортовані побутові відходи у Брище, які в подальшому будуть перероблятися і збуватися у якості вторинної сировини відповідним підприємствам.

Несортоване сміття вивозити в Брище буде заборонено категорично, за процесом дотримання даного рішення слідкуватимуть відповідні структури. 

Про це йшлося під час «круглого столу», до участі в якому запросили голів ОТГ та сільських рад, представників обласної ради, Волинської ОДА та громадськості, аби разом знайти вихід зі скрутної екологічної ситуації, в якій опинилася Волинь сьогодні.

Під час обговорення
Під час обговорення

 

«На жаль, голова Прилуцької сільської ради проігнорував цей важливий для міста і області захід, не йде на жоден діалог із владою міста, натомість дискредитує і розповсюджує неправдиві чутки «в кулуарах», всіляко уникаючи прямої відкритої розмови і не виконуючи взятих на себе зобов’язань по співпраці з Луцьком. Я вдячний усім присутнім на сьогоднішньому засіданні, які проявили небайдужість до майбутнього рідної землі. Дивує позиція окремих голів сільських рад, які стверджують, що їх, мовляв, не попередили про перехід на систему сортування сміття і заборону вивезення несортованих відходів у Брище. Закон про сортування вступив у силу з 1 січня 2018 року на рівні усієї держави і це ні для кого не секрет. Про заборону вивозу відходів у Брище голови сільських рад були попереджені ще на початку квітня. Однак жодних кроків до переходу на нову систему сортування сміття ними зроблено не було. На жаль, маємо дуже невтішну картину – чимало сіл абсолютно не готові до сортування сміття, при цьому займають позицію, мовляв, нам не сказали, нас не попередили, на нас тиснуть. Насправді міська влада готова до взаємної співпраці, до надання усієї необхідної інформації по закупівлі сміттєвих контейнерів і по співпраці з підприємствами, що купуватимуть в подальшому перероблену сировину. Також розглянемо пропозицію Липинського сільського голови про перспективи муніципального співробітництва із сільськими радами на взаємовигідних умовах. Наголошую – ця співпраця має бути взаємною, а не однобокою. Луцьк не може брати на себе вирішення проблем зі сміттям усіх ближніх сіл, адже це очевидна несправедливість відносно лучан. Ми маємо дуже багато питань по впровадженню нової системи сортування сміття на рівні Луцька, але наближаємося до цього процесу впевнено і планово. Закуплені контейнери, нова сміттєсортувальна лінія готується до запуску. Працюємо, щоб поступово зробити наше місто чистим і екологічно безпечним», – каже Григорій Недопад.

На засіданні
На засіданні

Брищенський полігон
Брищенський полігон

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024