Ківерчанам на замітку: як вибрати безпечне морозиво

29 Травня 2018, 18:25
Обираємо безпечне морозиво 3110
Обираємо безпечне морозиво

Морозиво – одне з найпопулярніших ласощів у спеку. Кожен може відшукати смакоту, яку полюбляє найбільше: пломбір, ескімо, морозиво з наповнювачами (з горіхами, кавове, з родзинками, шоколадне, крем-брюле, з плодами і ягодами).

Серед різноманіття видів і смаків, волинянам важливо обрати таке, яке не зашкодить здоров’ю, яке принесе не тільки задоволення, а й користь, – повідомляє «Life24».

Журналісти  звернулися до відділу державного контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області і запитали, як обрати якісне морозиво.

Отримали доволі формальну і не зовсім зрозумілу для людей відповідь.

«При купівлі харчового продукту (морозива) необхідно звернути увагу на інформацію, яка надана споживачеві, зокрема про маркування включно з інформацією про дату кінцевого продажу, та іншу загальнодоступну споживачеві інформаціу про уникнення негативних для здоров’я наслідків, пов’язаних з харчовим продуктом чи категорією харчових продуктів, згідно з Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості».

Очевидно, цієї відповіді недостатньо, тому ми вирішили дізнатися більше інформації з програми «Життя без обману», яка транслюється на телеканалі «1+1».

Потрібно звертати увагу на ДСТУ. Для морозива є три стандарти: 4733, 4735, 4734.

4733 – це найбільш натуральне морозиво. У нього заборонено додавати рослинні жири. Воно повинне бути густе за текстурою.

4735 – це морозиво, в якому молочні жири замінюють рослинними, і це є законно. Таке морозиво «видає» себе водянистістю та тим, що швидко тане.

4734 – це плодово-ягідне морозиво, щербет. Варто зауважити, що цей заморожений лід містить багато цукру.




Заморожений лід найбільше полюбляє малеча, адже це морозиво приваблює яскравими кольорами та приємним смаком. Тож варто звертати увагу на склад продукту, аби вберегти себе від шкідливого впливу таких барвників: Понсо 4R (Е124), тартразин (Е102), «сонячний захід» (Е110). Вони можуть викликати гіперактивність вашої дитини. Безпечними є такі барвники: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.

Ведучий телепередачі Олексій Душка поділився власними секретами вибору морозива.

1. Якщо, постукавши морозивом по твердій поверхні, ви відчуєте, що воно тверде, то це морозиво, яке не розморожувалося. Отже, менше шансів отруїтися таким морозивом.

2. Другий секрет такий: чим жирніше морозиво, тим воно і смачніше. Наприклад, вміст жиру молочного морозива 0,5-7,5 %, вершкового морозива – 8-11,5 %, пломбіру – 12-20 %. Зрозуміло, що пломбір буде найсмачнішим.

Що ж робити з морозивом, яке продається без упакування (наприклад – наливне або ріжок з кульками морозива)?

Відділ державного контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області відповів:

«Щодо морозива, яке продають кульками або наливне відповідно до Закону повинна бути інформація для споживача, маркування - слова, описи, знаки для товарів і послуг, назва торгової марки, зображення чи символи, що стосуються харчових продуктів і розміщені на будь-якій упаковці, етикетці (стікері), споживчій тарі, контретикетці, кольєретці, ярлику, пробці, листку-вкладиші, документі, повідомленні, інших елементах упаковки, що супроводжують чи належать до таких харчових продуктів. Маркування харчових продуктів повинно забезпечувати споживача інформацією, яка надає йому можливість здійснити вибір харчового продукту відповідно до потреб споживача».

Якщо цю інформація ви не бачите, листків-вкладишів не отримуєте, запитуйте потрібну вам інформацію безпосередньо у продавців. Вони повинні відповісти вам або ж навіть надати підтверджувальні документи.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024