За місяць з Ківерцівського району вивезли 50 вагонів ділової деревини

03 Липня 2018, 12:00
3214

Упродовж місяця в Ківерцях волонтери нараховували  до 50 вагонів ділової деревини, які щодня рухалися в напрямку кордону.

На 20 сесії обласної ради депутат Анатолій Грицюк у своєму запиті звернув увагу, що за статистичними даними митних постів ЄС 500 тисяч тонн ділової деревини спрямовано через  кордон.  Депутат нагадав, що в Україні прийнятий мораторій на вивіз ділової деревини.  

Запит підтримали більшість членів ради та спрямували його голові Волинської обласної державної адміністрації, начальнику Управління Служби безпеки України, начальнику Волинської митниці ДФС  для розгляду і вирішення по суті.

Наразі, маємо реагування на депутатський запит голови ОДА Олександра Савченка.


Ділова деревина – група лісових матеріалів, що виробляються з деревини для потреб виробництва і населення в круглому вигляді (лісоматеріали круглі). Включає всі сортименти круглого лісу за винятком паливної деревини.


За інформацією Волинської митниці ДФС з 10.10.2015 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді» від 09.04.2015 року № 325-VIII відповідно до якого введено тимчасову (строком на 10 років) заборону на вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД):

  • деревних порід, крім сосни, - з 1 листопада 2015 року;
  • деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

Голова ОДА зазначає, що законом чітко визначено код товару (лісоматеріали необроблені), який заборонено до вивезення згідно пояснення до цієї товарної позиції включаються лісоматеріали в природному стані, зрубані, переважно з підрубленими гілками, а також з вилученим зовнішнім або як із зовнішнім, так і внутрішнім шаром кори, або лише з вилученими опуклостями.

«Слід зазначити, що з метою недопущення вивезення за межі митної території України ділової деревини під виглядом дров паливних, Держлісагентство зобов'язало керівників державних підприємств, які належать до сфери управління Держлісагентства, під час поставки за межі митної території України дров паливних обмежити їх довжину двома метрами. Посадові особи митниці не допускають здійснення митного оформлення дров паливних довжиною понад 2 метри відвантажених державними лісогосподарськими підприємствами», – каже голова ОДА

За словами Савченка, отримувачами зазначених товарів (деревина паливна) у багатьох випадках виступають іноземні підприємства, які є виробниками меблів та інших виробів із деревини. Зазначені іноземні підприємства можуть використовувати лісоматеріали, які в Україні декларуються як паливна деревина, не за призначенням. Волинською митницею ДФС на постійній основі вживаються заходи щодо посилення контролю за митним оформленням лісоматеріалів у митному режимі експорт та їх пропуску через митний кордон України, з метою недопущення вивезення за межі митної території України ділової деревини під виглядом інших лісоматеріалів, проводиться дуже ретельна перевірка документів, що надаються для експорту лісоматеріалів (товаросупровідні документи, сертифікати про походження лісоматеріалів). Митне оформлення здійснюється тільки на підставі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

«Так, в процесі здійснення митного контролю та вжиття відповідних заходів, в період з 01.01.2018 по теперішній час Волинською митницею ДФС запроваджено 6 протоколів про порушення митних правил щодо незаконного вивезення лісоматеріалів (товар: дрова колоті; лісоматеріали розпилені), на загальну суму 1 026 502,60 гривень», – йдеться у відповіді на запит Анатолія Грицюка.

Коментарі
03 Липня 2018, 22:14
вот с*кі, не бояться ні Бога ні чорта
04 Липня 2018, 00:34
крадутьпо-чорному ...і очолює цей дерибан лісу -волинська кагалотечка -під керівництвом -Рубильника (бондаря)...50 за місяць ..щось малувато нарахували???
05 Липня 2018, 01:36
Навіщо публікувати ту інформацію яка не відповідає дійсності, шановні? Ви порахували кількість вагонів з деревиною яка відправлена безпосередньо зі станції Ківерці?
05 Липня 2018, 01:40
Або змініть заголовок публікації, або правильно рахуйте кількість вагонів яка рухається через Ківерці транзитом з місць навантаження.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024