В межах Озерського ПОНДВ було проведено комплексну експедиційну роботу

22 Липня 2018, 20:15
1845

За участі працівників еколого-освітнього і наукового відділів вчергове проведено спільний польовий вихід (Грицюк Ю. В., Нечипорук М. А., Рудік М. В. та Кукшина О. О.). Метою виходу було комплексне обстеження території на предмет туристичної і рекреаційної цінності, історичних пам’яток, а також раритетної компоненти флори і фауни.

Обстежено низку територій Озерського ПОНДВ, зокрема прилеглі до села Гайове лісові масиви, що входять до складу Сокиричівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ, а також околиці урочища Добра та Юзефин, а саме поля, помережані меліоративними каналами, порослі різнотрав’ям, злаками і березовим самосівом. Крім того, обстежено загальнозоологічний заказник «Зубр», ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Сокиричі» і територію закинутої військової частини в околицях селищ Гайове і Яромель.

Про це йдеться на сайті Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».


 

Відмічено високу атрактивність пейзажів цих урочищ та достатнью прохідність для прокладання вело та піших маршрутів, проведення екскурсій та походів. Частина полів урочищ Юзефин та Добра наразі активно використовуються для випасу худоби. Штучний ставок в урочищі Юзефин застосовують для водопою як свійської худоби, також він є джерелом води для козуль та оленів, сліди яких були дуже помітними. Зафіксовано декілька великих дубів та їх координати внесено до загальної бази вікових дерев.


 

В процесі обстеження виявлено декілька представників орнітофауни, що занесені до Червоної книги України. В околицях с. Гайове поблизу межі поля і лісу зафіксовано пару журавлів сірих (Grus grus), що виявляла ознаки гніздової поведінки, а також сорокопуда сірого (Lanius excubitor) у його типовому біотопі. Це перша реєстрація даного виду на території Цуманської пущі під час гніздового сезону. Раніше даний вид відмічався лише взимку чи під час міграції. Ця реєстрація заслуговує особливої уваги, оскільки дана особина відмічена на південній межі свого гніздового ареалу, і дозволить уточнити його межі.

Всього під час польового виходу відмічено 18 видів птахів, 4 з яких занесені до Червоної книги України.

Фото представників рослинного світу поповнили фототеку Парку і опрацьовуються працівниками відділу науково-дослідної роботи.

Фото зроблені усіма учасниками заходу.











 


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024