Таємниці чортового болота Цуманської пущі

28 Травня 2017, 20:17
8771

Навколо ростуть гігантські чорниці та мініатюрні берези

Є на карті Волині оповиті легендами та чудернацькими переказами місцини, які ваблять туристів, грибників і ягідників, а надто природолюбів, – йдеться на сторінках тижневика «Сім’я і дім».

Одне з них – Чортове болото, розташоване серед гущавин Цуманської пущі в Ківерцівському районі. Маючи статус загальнозоологічного заказника місцевого значення, одне з найдревніших боліт краю вирізняється багатою фауною та ще й особливою флорою, де зростає близько 300 різновидів рослин.

Чортове болото – унікальна місцина Цуманської пущі
Чортове болото – унікальна місцина Цуманської пущі

 

МІЖ ТРЯСОВИНОЮ БЛУКАЛИ КНЯЗІ, А ЗАТИМ І ВОЯКИ УПА

Як розповів начальник відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Павло Савчук, легендарне Чортове болото – важкодоступна не до кінця вивчена місцина, що приховує чимало таємниць. Площа болотистої водойми – понад 668 гектарів. Розмір її сягає п’ять на один кілометр. Імовірно, що це болото утворилося під час стікання льодовикових вод. Страхітлива назва походить від містичних переказів тутешніх селян. Здавна болото зажило недоброї слави через постійні блукання людей тими місцями. До речі, згідно з давніми відомостями, подібні назви зустрічаються аж до білоруського Полісся.

«Знаходиться болото неподалік сіл Берестяни та Знамирівка Ківерцівського району, – каже еколог. – Раніше воно було значно більшого розміру, простягаючись далі на південь від сучасного розташування. Через Чортове і поряд з ним проходить меліоративна система».

Болото навпіл розділяє Радзивилівський канал із копаними рукавами канальців. Достеменно не відомо, коли його проклали. Але на картах початку ХХ століття канал ще не позначений. Отож, імовірно, що прокопали його за часів Польщі в 1920–30-х роках.

Канальці, викопані бобрами на Чортовому болоті неподаік Радзивилівського каналу
Канальці, викопані бобрами на Чортовому болоті неподаік Радзивилівського каналу

 

Не важко здогадатися про етимологію назви. Каналом, як і значною територією Цуманської пущі, зокрема мисливськими угіддями, володіли князі Радзивілли.

«На полювання в пущу приїжджали вельможі з Європи. Неподалік Чортового болота знаходиться урочище Звіринець. За свідченнями старожилів, у ньому був вольєр, у якому розводили та утримували тварин для мисливства, – розповів Павло Савчук. – За кілька кілометрів звідсіля уздовж берега річки Кормин проходила лінія фронту у Першу світову війну приблизно 1915–1916 років. Також ходять легенди, що у лісах навколо болота в 1940–50-х переховувалися вояки УПА. Місцеві кажуть: там досі розташовані потаємні криївки, що чекають своїх шукачів».

«Є підстави вважати, що в лісі неподалік був бункер-штаб головнокомандуючого УПА Василя Кука. Тому ця територія цікава не лише біологам, але й історикам», – стверджує Павло Савчук.

 

Чортове болото – унікальна місцина Цуманської пущі
Чортове болото – унікальна місцина Цуманської пущі

 

НА ЧОРТОВОМУ ЧОРНИЦІ – ЯК КУЛАК, А ГРИБИ – НАЧЕ КОНІ

Загальнозоологічний заказник місцевого значення «Чортове болото» утворений рішенням облвиконкому у 1991 році. У 2004-му його територія увійшла до заповідного урочища «Цуманська пуща», яке, у свою чергу, нині входить до Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». За радянських часів тутешні колгоспники викошували трави на болоті. Однак за незалежності Чортове болото негайно заросло непрохідними чагарниками, куди важко дістатися людям.

«Можна пішки мандрувати, однак обережно. Бо старожили кажуть: у тутешній трясовині багато люду зникло, – каже мандрівник Олег Сичов. – Із 1950 років місцина відома як врожайна на ягоди та гриби. Скажімо, за переказами, на болоті росли гігантські чорниці та ще більші гриби. Тому люди частенько блукали небезпечною територією, спокусившись на солідні врожаї». 

Попри страшну назву, Чортове болото надзвичайно багате на рослинність і звірину – як болотяну, так і лісову.

«Ближче до центру осокові угруповання змінюються осоково-очеретяними та очеретяними. Очерет утворює на болоті смуги. У менш обводнених місцях виявлено смуги берези повислої та пухнастої, а також верби попелястої», – каже начальник відділу національного природного парку «Цуманської пущі» Павло Савчук.


До слова, саме тут виявлено групу кущів релікту льодовикового часу – берези низької, занесеної до Червоної книги України. Також є великі популяції рідкісного виду – лілії лісової. Подекуди у лісах поряд із болотом зустрічаються дуби-велетні обхватом понад 300 сантиметрів.



 

БОЛОТОМ БРОДЯТЬ ЛОСІ, ВОВКИ І РИСЬ

Чортове болото відзначається значним різноманіттям рослинного світу з наявністю раритетних видів. У Радзивиллівському каналі трапляються в'юни та деякі інші види риб. Є чимало земноводних і плазунів: тритони, жаби гостроморді та ставкові, ящірки живородні, вужі й гадюки. Для орнітологів тут теж рай, бо водяться лунь очеретяний, канюк звичайний, баранець великий, припутень, сова сіра, зозуля, одуд, дятли звичайний, середній та малий, сорокопуд-жулан, вивільга, шпак звичайний, сойка, крук та лелека чорний, підорлик малий і журавель сірий.


 

Однак гордістю є великий звір – від лисиці, бобра та вовка до вепрів і велетнів-лосів.

«Вовки блукають у захаращених гущавинах та у важкодоступних ділянках болота. Це переважно поодинокі хижаки або зграї із кількох особин, – каже Павло Савчук. – Хорошою звісткою є те, що в останні роки у цій місцевості з’явилася рись звичайна, яку вважали тут зниклою. Востаннє цю тварину бачили в Цуманській пущі між 1987 і 1992 роками».

Саме цей втішний факт засвідчує унікальність природного заказника – Чортове болото, що має значну природоохоронну та наукову цінність. Не дивно, що екологи вбачають у цій території рідкісний полігон для біологічних досліджень.


Роман ЖИЖАРА

Фото Павла САВЧУКА, Сергія ПАЛЬКА

 

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром